Băncile europene au nevoie de asistență financiară de 166 de miliarde de dolari
Conform spuselor directorului de economie de la Deutsche Bank, băncile europene au nevoie urgentă de asistență financiară de 166 de miliarde de dolari.
David Folkerts-Landau, director de economie la Deutsche Bank, spune că băncile Uniunii Europene au nevoie disperată de eforturi de recapitalizare, în special băncile din Italia. ”Europa este extrem de bolnavă și trebuie să înceapă să rezolve aceste probleme foarte rapid, altfel s-ar putea să avem un accident. Nu sunt un profet al apocalipsei, sunt un realist.”
Îngrijorătoare în mod special sunt băncile italiene, care au făcut împrumuturi proaste de 360 de miliarde de euro și care ar putea să cauzeze o reacție în lanț afectând restul Uniunii Europene. Landau nu crede că problemele financiare sunt la fel de presante ca în 2008, dar prevede o prăbușire pe termen lung.
”Nu mă aștept la o a doua criză financiară ca cea din 2008. Băncile sunt mult mai stabile acum și au mai multe capitaluri proprii. Ne confruntăm de data asta cu o prăbușire lentă și lungă”
Bolile financiare ale UE, care sunt rezultatul Brexitului, continuă să se înrăutățească. Încă de la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, băncile de pe continent și-au pierdut o treime din valoare. JP Morgan-Chase spune că Scoția va ieși din Commonwealth, iar miliardarul american George Soros crede că prăbușirea UE este inevitabilă.
Mai multe informații aici
Un nou limbaj de programare pentru contractele smart, lansat sub umbrela Legalese
Așa cum a arătat dispariția The DAO, abordarea lansărilor rapide s-ar putea să nu fie cea mai bună pentru tehnologiile financiare experimentale. În urma eșecului răsunător, dezvoltatorii fac eforturi să rezolve problemele contractelor smart, care reprezentau piesele proiectului și care, exploatate, au dus la explozia promițătorului DAO.
Unul dintre startupurile care au în vizor această problemă este Legalese, un proiect crescut de acceleratorul JFDI Asia. Co-fondatorii Legalese sunt Virgil Griffith și Wong Meng Weng, deja cunoscuți în cercurile dezvoltatorilor pentru activitățile legate de blockchain.
După ce a câștigat 8 888$ de la un program de burse oferit de proiectul financiar autonom String Labs, Griffith a spus că este pregătit să continue munca cu o echipă de lideri din industrie. Folosind ceea ce se numește modal mu-calculus, Griffith și Wong, care înainte au făcut infrastructura de email RFC4408, au fost aleși din 30 de aplicanți pentru bursă.
Legalese este un proiect open-source care scrie un nou limbaj de programare specific pentru contractele smart. Numit L4, limbajul este făcut să îi ajute pe coderi să verifice cum trebuie contractele înainte de lansare.
Coderii ar scrie în limbajul L4, care se convertește mai apoi în Solidity, limbajul de programare nou-creat de la ethereum. Acest limbaj este mai apoi compilat în cod byte, care ar fi citit și interpretat de EVM (ethereum virtual machines), componenta protocolului care citește și administrează instrucțiuni dinamice.
Pe viitor, munca celor de la Legalse ar putea să îi ajute pe dezvoltatori să lanseze coduri fără probleme exploatabile de atacatori.
Mai multe informații aici
Cel mai mare dealer de aur din Suedia are conturile bancare închise
Luna trecută, cel mai mare dealer de metale prețioase din Suedia a postat un anunț în care spunea că i-au fost închise conturile bancare, fără ca ei să își dea acordul.
Tavex Guld & Valuta a postat un anunț pe 30 iunie în care spunea că băncile le-au închis, unilateral, conturile bancare. Acum, dealerii sunt în situația în care nu mai au o metodă eficientă de a accepta plăți și caută un nou sistem.
Cam așa sună anunțul postat pe siteul Tavex:
”Dragi clienți, vă anunțăm că începând cu ziua de joi, 30 iunie 2016, nu mai putem să acceptăm transferuri bancare sau depozite de aur și argint în contul nostru bancar SEB. Motivul este că SEB – cu o notificare foarte din scurt – ne-a informat că ne-a închis contul bancar. Decizia a fost din păcate făcută fără să fim consultați și spunând în notificarea trimisă că este vorba despre ”decizii generale de afaceri”, fără să dea un motiv concret pentru care au luat această măsură. Sistemul suedez merge însă cu pași siguri către o societate fără bani, așa cum probabil știți deja. Tavex merge în aceeași direcție, pentru că este cel mai mare furnizor de bancnote fizice și metale prețioase din Suedia și se vede că a devenit o țintă pentru băncile comerciale. Acestea fiind spuse, lucrăm activ să facem un nou sistem de plată, care credem că va fi operațional în două-trei săptămâni.”
Spre deosebire de bănci, moneda bitcoin nu se poate confrunta cu astfel de probleme. Peste 6 milioane de clienți au fost refuzați de băncile britanice în ultimii doi ani. Cetățenii americani se tem să mai facă cumpărături online și alte activități pe Internet pentru că se tem de furtul de identitate. Între timp, paradisurile fiscale sunt tot mai populare iar bitcoinul rezolvă în mod convenabil toate problemele de mai sus.
Mai multe informații aici
O bancă sud-africană se alătură consorțiumului R3
Una dintre cele mai mari bănci din Africa de Sud s-a alăturat consorțiumului global condus de R3CEV. Absa Bank, subsidiar al Barclays Africa, a anunțat astăzi că se va alătura consorțiumului de mai mult de 40 de bănci, care include o gamă largă de instituții bancare și nonbancare din întreaga lume. Participanții recenți includ banca chineză Ping An și ramura financiară a producătorului de autoturisme Toyota.
Din discuții reiese că parteneriatul ar urma să dezvolte un grup de lucru mai larg în Africa de Sud, concentrat pe rețele de registre distributive, cu scopul de a crea ”prima soluție bancară bazată pe registre distributive de pe continent.”
Consorțiumul a adăugat noi membri în ultimul an și a testat soluții blockchain în încercări care au implicat mai mulți participanți bancari. În luna aprilie, au anunțat soluți proprie de registre distributive, numită Corda.
Mai multe informații aici