Planul Facebook de a lansa o criptomonedă proprie prezintă riscuri pentru sistemul bancar internațional, susține Bank for International Settlements (BIS). Reprezentanții instiuției consideră că regulatorii globali trebuie să ia măsuri de limitare a acestor riscuri.
Companiile mari de tehnologie precum Facebook, Amazon și Alibaba au intrat pe piața de servicii financiare pentru a accelera tranzacțiile și a reduce costurile, în special în țările în curs de dezvoltare.
Reprezentanții BIS sunt însă de părere că există riscul că ar putea submina stabilitatea unui sistem bancar care abia și-a revenit după prăbușirea din 2008.
Sistemul bancar internațional amenintat de Facebook
Bazându-se pe analizele realizate de mai mulți experți tehnici, BIS a declarat că, deși s-ar putea aduce beneficii potențiale, adoptarea monedelor digitale în afara sistemului financiar actual ar putea reduce concurența și crea probleme de confidențialitate a datelor.
„Scopul autorităților ar trebui să fie acela de a răspunde la intrarea marilor companii în serviciile financiare. Ar trebui să ne asigurăm că vom beneficia de câștiguri, limitând în același timp riscurile. Politicile publice trebuie să se bazeze pe o abordare mai cuprinzătoare, care se bazează pe reglementarea financiară, politica în domeniul concurenței și reglementarea confidențialității datelor”,
a spus Hyun Song Shin, consilier economic și șef de cercetare la BIS.
Avertizarea din partea BIS vine doar după câteva zile după ce Facebook a anunțat că va lansa propria monedă digitală, Libra, în 2020. Aceasta va permite miliardelor de utilizatori să facă tranzacții financiare pe tot globul într-o mișcare care ar putea submina sistemul bancar internațional.
Transfer de putere
Chris Hughes, co-fondator al Facebook, și-a exprimat de asemenea îngrijorarea cu privire la proiectul Libra. El a susținut că noua criptomoneda Facebook ar putea transfera prea multă putere în mâinile companiilor private.
„Chiar și cu un succes modest, Libra ar transfera o mare parte din controlul politicii monetare de la băncile centrale către aceste companii private. Dacă autoritățile de reglementare mondiale nu vor acționa acum, ar putea fi prea târziu.”
Shin a susținut că factorii de decizie trebuie să analizeze dacă sistemul actual, care permite băncilor să perceapă comisioane mai mari și să acumuleze rezerve pentru a se proteja în perioadele de criză, este preferabil unui sistem mai competitiv în care costurile tranzacțiilor sunt mai mici, dar rezistența sistemului financiar este mai mică.