Cercetătorii de la Institutul American de Cercetare Economică (AIER) în colaborare cu Universitatea din Missouri a examinat dacă prețul bitcoin este manipulat de o mână de traderi. Teoriile conspiraționiste abună, iar noi acuzații apar mereu. Prima dintr-o serie de lucrări despre cea mai populară criptomonedă, lucrarea încearcă să găsească o legătură între creșterile importante de preț și evenimentele raportate în presă și diversele știri bitcoin.

AIER potoloește conspirațiile legate de preț

„Natura evenimentelor din presă nu explică în neapărat magnitudinea schimbărilor de preț și volatilitatea zilnică”, concluzioneazză lucrarea lui Max Gulker. „Datele sugerează însă că piața nu este condusă în totalitate de manipulări sau de comportamentul a câțiva traderi ci mai ales știri bitcoin.”

AIER a intrat în atenția bitcoinerilor zilele acestea în mare parte datorită unei schimbări de management. Economistul Edward Stringham a intrat în rolul de Președinte și Director de Cercetare și Educație și l-a adus cu el pe Jeffrey Tucker de la Fundația de Educație Economică. Atât Stringham cât și Tucker sunt cunoscuți ca susținători bitcoin, iar Tucker a primit atenție după ce a ținut un discurs care a făcut valuri la Conferința Bitcoin de la Miami.

Lucrarea arată imediat că bitcoinul nu se conformează teoriilor tradiționale de piață. Prețul într-un astfel de scenariu „ar trebui să reflecte toate informațiile disponibile public despre el, iar schimbările ar trebui să reflecte noile știri bitcoin și informații apărute în presă”. Bitcoinula crescut în volum și a atras mai mult interes, dar este în continuare o piață relativ mică. Asta înseamnă că piețele sunt susceptibile la manipulări de către cabale, sau ceea ce lucrarea numește „comportament idiosincratic al câtorva indivizi”.

Lucrarea ia în considerare aproape doi ani de activități ale prețului bitcoin – de la începutul lui 2016 și până în noiembrie 2017. Se concentrează pe cele mai mari schimbări de preț. Avem mișcări de preț atunci când „ies la iveală informații despre criptomonedă discutate la scară largă”. Din nou, asta nu înseamnă că prețul pe piață al bitcoinului este eficient sau rațional. Se pare însă că înclină în această direcție. Ceercetătorii sunt atenți să sublinieze că „nu se poate stabili o anumită cauzalitate între evenimente și schimbările de preț.”

Știrile de încredere sunt importante

Să luăm ca exemplu declarațiile lui Jamie Dimon de la JP Morgan Chase, care a primit un bailout guvernamental pe perioada crizei. Comentariile lui la sfârșit de septembrie par să fi scăzut prețul cam 30% în două zile. Înainte de căderile respective, prețul nu mai scăzuse atât de mult de la începutul anului.

„Cu toate acestea”, sugerează lucrarea „faptul că putem să vedem anumite evenimente care coincid cu schimbările de preț arată cel puțin o oarecare raționalitate pe piață.”

O parte interesantă din raport este examinarea a 50 de schimbări de preț mari. „Am împoărțit evenimentele raportate în știri în opt categorii: BS (schimbări în structura bitcoin), PO (opinii personale), GR (reglementări guvernamentale), OC (alte criptomonede), NI (noi oportunități de investiții), UI (aflate sub investigare), CS (securitate cibernetică) și NF (nimic de raportat)”

În aceste categorii „am văzut că știrile despre structura bitcoin, cum ar fi scalabilitatea și posibilele bifurcații, au avut cel mai mare efect asupra prețului”. În orice caz, mesajul acestui studiu preliminar este că este important pentru investitori să urmărească știrile cu atenție și să își găsească surse de încredere pentru aceste informații.