Aproape 400 de milioane de dolari strânși în ICO-uri au fost pierduți sau furați, după cum arată un studiu ICO recent. Fondurile delapidate reprezintă mai mult de 10% din sumele colectate pentru proiectele care au făcut parte din studiu. Atingerea scopurilor de finanțare este tot mai dificilă pentru companiile care lansează noi ICO-uri.

300 000 de dolari pe secundă

Studiu ICO – Mai mult de 370 de ICO-uri din întreaga lume au fost studiate de Ernst & Young. Compania a explorat care sunt cele mai mari riscuri pe piața ICO. ICO-urile supuse studiului au strâns în total 3,7 miliarde de dolari, dintre care 10% au dispărut, inclusiv din cauza atacurilor cibernetice.

Evaluări greșite ale monedelor, reglementări neclare, atenție tot mai mare din partea hackerilor și rețele congestionate. Acestea sunt o parte din riscurile enumerate de Ernst & Young. Phishing-ul este cea mai răspândită tehnică folosită de hackeri.

Teama de a pierde ocazia duce la evaluări greșite de preț, care nu au legătură cu piețele reale. Investitorii în cele mai scurte ICO-uri au contribuit cu bani cu o viteză fantastică de peste 300 000 de dolari pe secundă.

Nu mai e ca pe vremuri

Abilitatea de a-și finanța însă proiectele după cum și-au propups este însă în scădere. Doar un sfert din ICO-uri și-au atins ținta în noiembrie anul trecut. Cota de ICO-uri de succes a fost de 90% în iunie 2017.

Cu  mai mult de 1,03 miliarde de dolari din ICO-uri, iar SUA a fost cap de afiș ca țară gazdă. China este pe locul doi cu 452 de milioane (aici intră și ICO-urile din Hong Kong). Rusia s-a clasat pe locul trei, cu 310 milioane de dolari.

Mai mult de 70% din ICO-uri incluse în acest studiu ICO se bazează pe ethereum. Ernst & Young au colaborat cu Group IB la cercetare. Datele au fost colectate prin resurse publice, inclusiv schimburi cripto. Se vede însă că știrile, menționările pe rețele sociale și discuțiile despre ICO-uri sunt și ele în declin.

Cantitatea aduce și calitate. Sau nu?

ICO-urile au ajuns la vârf în vara anului trecut, când sute de milioane de dolari s-au strâns după câteva vânzări la scară mare. În decembrie, când prețul bitcoin era pe val, peste 1 miliard de dolari au fost colectați în perioadele de ICO.

Dificultățile întâmpinate de ICO-uri au fost calitatea slabă a proiectelor și probleme asociate cu unele din primele proiecte. „Volumul a explodat, oamenii au strâns banii pe care și i-au propus iar calitatea a scăzut”, explică Paul Brody, expert pe inovație blockchain la Ernst & Young. De fapt, multe dintre proiectele finanțate prin ICO-uri nu au nevoie de implementare blockchain sau de criptomonede.

Brody a vorbit și despre erorile de cod și despre conflictul de interese dintre companii și investitori. Un studiu ICO recent a arătat că majoritatea echipelor care au organizat ICO-uri nu au reușit să dea informații importante cumpărătorilor.

400 de milioane strânși în ICO, pierduți sau furați

Guvernele au abordat diferit ICO-urile. Rușii de exemplu au propus reglementări care să limiteze și capitalul colectat dintr-un singur ICO dar și suma investită de investitori individuali. Moscova vede vânzările de jetoane ca pe niște metode de crowdfunding folosite de afaceri pentru a atrage microinvestitori. Belarus, partener al Rusiei, a hotărât să legalizeze dar și să liberalizeze întregul sector, inclusiv criptomonedele, contractele smart și ICO-urile.

Sunt șanse ca startupurile și proiectele ambițioase să continue să inițieze ICO-uri în jurisdicții mai favorabile. ICO-urile sunt populare și în rândul multor investitori. Lipsa de responsabilitate a companiilor care le organizează, inclusiv faptul că nu securizează fondurile, ar putea să atragă însă reglementări mai stricte.