Ieri, 8 noiembrie, au avut loc alegerile prezidențiale în SUA. Americanii au avut de ales între magnatul sexist, rasist și neplătitor de taxe Donald Trump, din partea republicanilor și Hillary Clinton, politician corupt, cu obligații față de companii și bănci și cu scandaluri la activ. În ultimele luni, electoratul s-a plâns că practic are de ales între a se împușca în piciorul drept sau în piciorul stâng. Pentru bitcoineri însă, alegerea este mai simplă – între omul care va face dolarul american să-și frângă gâtul și bitcoinul să crească și fosta prima doamnă care abia ar aștepta să îi înfunde pe ”whistleblowers”, să pună frână pe cât posibil criptării și să pună reglementări ferme criptomonedei.
Deși nici unul dintre candidați nu a făcut declarații ferme și nu au vreo poziție decisivă în ceea ce privește moneda bitcoin ori tehnologia blockchain este deja clar că războiul dintre Hillary Clinton și comunitatea ar putea să devină unul personal.
Profilul candidaților
Donald Trump a avut parte de controverse înfiorătoare, după ce a făcut comentarii care au lovit în toate categoriile sociale. Campania lui s-a concentrat pe minorități, pe mexicani, pe care i-a numit pericol social, infractori și violatori. A avut accente antiseminte, a vorbit extrem de urât despre femei în general și despre câteva femei în particular, a spus despre propria fiică că este ”sexy”, a pipăit-o în fața camerelor de filmat și a spus că s-ar culca cu ea dacă nu ar fi copilul lui. L-a jignit pe un jurnalist cu handicap și l-a caricaturizat, a recunoscut că a hărțuit fotomodele și a vorbit cu foarte multă lejeritate despre ”nucleare”, demonstrând că nu știe prea multe despre armamentul nuclear în general. Promisiunea care însă i-a incitat pe alegătorii lui a fost aceea că va construi un zid la granița cu Mexic pentru a păstra…puritatea rasei (?!)
Pe de cealaltă parte, Hillary Clinton a avut scandale răsunătoare pentru corupție și s-a demonstrat că Fundația Clinton e responsabilă pentru spălări masive de bani și că familia Clinton are mari obligații politice față de bănci și companii mari. După ce i-a fost spart contul de email iar Eduard Snowden a făcut publice o serie de discuții care au compromis-o definitiv, Hillary Clinton și-a pierdut avansul în sondaje, iar ieri s-a produs inevitabilul. În urma numărătorii preliminare a voturilor, Donald Trump a fost ales președinte în țara cu cea mai mare putere economică și militară din lume la ora actuală. În cursul zilei de astăzi, vom afla dacă acesta își va muta sau nu bagajele la Washington.
Bill Maher spunea despre alegerile de anul acesta că sunt ”testul de inteligență al americanilor” și a susținut-o pe Hillary Clinton. Acum, în SUA, urmează o perioadă de nesiguranță financiară. Donald Trump este cunoscut ca fiind imprevizibil, sangvin și capricios, exact calitățile pe care Wall Street-ul nu le apreciază.
Efectele asupra monedei bitcoin
Prețul bitcoin este legat de două mari economii. În primul rând s-a văzut impactul chinezilor, care se refugiază în moneda bitcoin de fiecare dată când în China se impun controale financiare, politici restrictive sau când se resimte o devalorizare a monedei lor naționale. Bitcoinul este formula prin care își protejează averile, la scară mare. În plus, cea mai mare parte din minare se petrece în China, datorită prețurilor mici la energie electrică. China este văzută un bazin de ”balene” care monopolizează ocazional prețul. De aici și suma mare de indicatori tehnici specifici pieței chineze după care se orientează traderii de bitcoin.
Cea de a doua economie importantă care are impact asupra altor valute (printre care și moneda bitcoin) este SUA, de unde pornește un adevărat ”butterfly effect” către celelalte economii. La majoritatea schimburilor de bitcoin, prețul este afișat în dolari americani, iar dolarul este un fel de competitor pe piața bitcoin, fiind considerat o monedă mai puțin riscantă pentru investiții. De fiecare dată când apare un apetit pentru risc, balanța începe însă să încline către bitcoin. Dolarul american scade, prețul bitcoin crește proporțional. Tot în SUA se află și marile companii și servicii bazate pe bitcoin, dar și un important nod legislativ, cu reglementări care dau tonul pentru alte țări, dar mai ales centre de cercetare pentru tehnologia blockchian.
Nici unul dintre candidații la presedinția americii nu s-a declarat în favoarea monedei digitale. Contactați de mai multe publicații de specialitate, aceștia nu au răspuns și nu au discutat nici despre bitcoin nici despre tehnologia blockchain.
Înainte de alegeri, analiștii economici spuneau că se așteaptă la o creștere a volatilității pe piețele financiare dacă Donald Trump câștigă alegerile. Iată că acesta se află la un pas de Casa Albă, în condițiile în care numărătoarea preliminară a voturilor îl arată ca fiind câștigător.
”Credem că dacă Trump câșigă, piețele vor cădea și mai mult. Nu ar trebui să ne luăm după șablonul Brexit, când acțiunile de pe piață și-au revenit rapid” spun JPMorgan într-o declarație.
Această situație s-a făcut deja simțită. La fel ca după Brexit, prețul bitcoin a crescut simțitor, de la puțin peste 700 de dolari la 733 de dolari. Dacă declarațiile venite din partea JPMorgan au o bază solidă, atunci economia americană va avea o perioadă mai lungă de amorțeală și derută decât în urma a avut cea britanică.
Cererea de bitcoin a crescut de fiecare dată când au apărut probleme în economie (începând cu problemele din Cipru și referendumul Grexit și terminând cu Brexitul și controlul capital din China). Atunci când moneda națională este lovită de inflație, guvernele încep să colaboreze cu băncile centrale pentru a implementa control capital, în încercarea de a-și recăpăta stabilitatea financiară.
Rămâne de văzut dacă la numărătoarea finală republicanul Donald Trump câștigă președinția în SUA și dacă piețele vor reacționa atât de dramatic pe cât declarau analiștii înainte de alegeri. Rămâneți cu ochii pe prețul bitcoin și, în paralel, pe acțiunile de pe piața americană.