Jean-Pierre Landau, care ocupă funcția de viceguvernator al Băncii Centrale din Franța, a fost numit de Minsitrul Economiei franceză să realizeze o analiză a pieței de criptomonede și să ofere sugestii pentru reglementarea acesteia. Supranumit ”Monsieur Bitcoin”, Landau s-a remarcat anterior prin poziția critică pe care o are față de revoluția cripto, comparând-o cu fenomenul lalelelor din secolul 16.
Raportul cu privire la piața cripto emis de Landau prezintă mai multe versiuni ale viitorul – de la ”un colaps total și dispariție sau marginalizare a tuturor criptomonedelor” până la ”o selecție naturală de tip darwinian în urma căreia vor supraviețui una sau două monede digitale dominante”.
O altă opțiune este apariția unor noi actori de pe piața digitală, precum rețelele sociale și platformele de e-commerce care să își creeze propriul sistem intern de plăți bazat pe criptomonede.
Raportul evaluează piața cripto in ce privește reglementarea. ”Monsieur Bitcoin” propune trei principii pentru politicile publice:
- să nu fie reglementate criptomonedele direct
- să se creeze un mediu favorabil dezvoltării tehnologiei
- să se adopte reguli prudente care să limiteze expunerea sectorului financiar la criptomonede.
În opinia sa, principiile din spatele criptomonedelor sunt extrem de interesante, dar foarte greu de implementat. Cu toate că Bitcoin a fost lansat acum 9 ani, nu a reușit să devină o metodă de plată utilizată frecvent deoarece îi lipsește caracteristicile necesare:
„Plățile Bitcoin reprezintă doar 0,2% din volumul tranzacțiilor în zona euro”, se arată în raport. „Gestionarea descentralizată a criptomonedelor impune o procedură de validare foarte grea, lungă și costisitoare – deseori deliberat costisitoare, ca în cazul Bitcoin. Acest handicap este durabil, poate permanent: este imposibil ca un sistem monetar să concilieze cele trei cerințe de securitate, descentralizare și eficiență”, a scris Landau.
Recomandarea sa este ca guvernele să nu reglementeze criptomonedele direct, ci să se axeze pe supravegherea actorilor de pe piața cripto, astfel încât să permită tehnologiei să de dezvolte fără piedici:
”O reglementare directă este nedorită, deoarece ar forța să definească, să clasifice și, prin urmare, să rigidizeze obiectele care în esență sunt în evoluție și încă neidentificate. Dimpotrivă, reglementarea trebuie să fie neutră din punct de vedere tehnologic, deci ar trebui adresată actorilor, nu produsului în sine”, se concluzionează în raport.