Moneda virtuală bitcoin este deseori ”calomniată”, în parte din cauza istoriei sale întunecate și a felului în care este tratată, ca bun de tranzacționare. Cu toate acestea, odată cu dezmembrarea siteului Silk Road și a prăbușirii Mt. Gox, bitcoinul nu mai este doar o jucărie pentru traficanții de droguri și jucătorii de jocuri online.

Are potențial real ca metodă de a face și a securiza tranzacții fără fricțiune. Rolul său ca jucător cheie în viitorul FinTech ar trebui să fie asigurat.

Dar pentru a ajunge la acest statut, prețul trebuie să nu mai fluctueze atât de mult. Cauza principală pentru acest rollercoaster al bitcoinului a fost specula. Specula are consecințe.

În 1720, când Compania South Sea s-a prăbușit, Isaac Newton a spus ”pot să calculez mișcarea stelelor, dar nu și nebunia oamenilor.”. Newton se referea la tranzacțiile nebunești de la bursa South Stock care cuprinsese Anglia și vecinii acesteia. Prăbușirea companiei a fost prima criză financiară globală. Când bula s-a spart, Newton însuși a pierdut echivalentul a 5 milioane de dolari.

În lunile de dinainte de prăbușirea schemei, Daniel Defoe a publicat un pamflet în are avertiza oamenii în legătură cu specula. Ce ar zice acești oameni învățați despre interesul nostru recent față de bitcoin? Newton ar fi fascinat de ingenuitatea tehnologiei noastre moderne, iar Defoe (el însuși trader și foarte interesat de finanțe) ar fi probabil încântat de invenția unei monede fără națiune și nereglementată.

Dar ce ar crede despre speculă? Cred că nici unul nici celălalt nu ar fi de acord.

În 2013, prețul bitcoin a crescut de la 15$ cât costa în ianuarie la peste 1000 de dolari până la sfârșitul lui noiembrie. Valoarea în creștere a bitcoinului era în mare legată de legitimitatea în creștere, dar cea mai mare creștere de preț a fost condusă de investitorii chinezi care puneau de-o parte bitcoin și îl depozitau offshore.

Pentru prima perioadă, moneda bitcoin servea atât ca monedă digitală cât și ca produs de investiții cu drepturi depline. Dacă performanța bitcoinului în 2013 se supune definiției de bulă speculativă, este o problemă de studiat.

Exuberanță irațională

Bulele încep pe ascuns.

Prețul oricărui bun va decola doar atunci când investitorii instituționali inteligenți observă potențiala valoare a produsului și intervin. Aceștia cumpără cât prețul este încă scăzut și vând când a câștigat pe o perioadă scurtă de timp. Prima vânzare este urmată de o cădere de preț, numită și capcană pentru urși.

Odată ce investiția a primit atenția presei, entuziasmul din partea publicului îi urmează. Cererea împinge prețul în sus iar apoi se instalează nebunia, și anume lăcomia, iluziile, teama, panica și în final disperarea.

În anii de început ai monedei bitcoin, prețul era destul de temperat. În iulie 2010, un bitcoin costa 9 cenți. Pentru următoarele 10 luni, s-a învârtit în jurul acestei sume. Nimic remarcabil nu s-a întâmplat până în aprilie 2011, când prețul a crescut abrupt, dintr-o dată, și a ajuns la 29,60$, iar apoi a scăzut constant până la 13$, preț care a devenit noua normalitate.

Această situație a durat aproape 2 ani. Apoi, pe 9 aprilie 2013, prețul a ajuns la 230$, urmat de o vânzare rapidă și o nouă scădere de preț

Un articol de pe CNN Money publicat pe 12 aprilie în acel an spunea că bula bitcoin s-ar putea să se fi spart. De fapt, aceasta era doar o capcană pentru urși. Au apărut tranzacții nebunești iar pe 4 decembrie 2013 a ajuns la 1047,25$. Nu s-a mai întors de atunci și până acum la această valoare.

În ultimii doi ani, prețul de închidere pentru bitcoin a fluctuat între 250 și 450$.

Evenimentele din 2013 au caracteristicile unei bule speculative. Care este problema? Toată această volatilitate a dat bitcoinului un renume prost.

După cum știm, bulele economice sunt conduse de lăcomie, amăgeală și frică. Aceste emoții blochează luciditatea. Lăcomia ne ademenește să credem în scheme și promisiuni care sunt prea bune să fie adevărate.

În scurta și turbulenta istorie a bitcoinului, s-au făcut și s-au pierdut averi. Unii investitori au fost ghinioniști, dar cei mai mulți s-au păcălit. În decembrie anul trecut, 10 000 de investitori au pierdut 19 milioane de dolari într-o schemă ponzi bitcoin. Un număr de schimburi au implodat cu totul.

Unii au căzut pradă hackerilor, în timp ce alții au fost închiși de autorități pentru că rulau operațiuni ilicite sau spălau câștiguri obținute fraudulos pe o piață neagră.

În ciuda acestor șocuri și prăbușiri, aș fi de acord că nu ar trebui să ne pierdem entuziasmul pentru bitcoin. Impresiile noastre negative au apărut din cauza felului în care a fost folosit până acum, dar acest lucru se va schimba.

Tehnologia care conduce moneda bitcoin permite depozitare aproape fără riscuri și transfer de valori și date. Într-o lume din ce în ce mai digitală, este o inovație cu adevărat utilă.

Odată ce reglementatorii vor intervenii și (de exemplu) vor tempera influența tranzacțiilor speculative în bitcoin, rolul său de monedă legitimă va ieși la iveală iar nebunia va înceta.

Sursa – Philippa Ryan via CoinDesk