Surpriză! RippleNet și moneda ripple (XRP) sunt două lucruri diferite. Ambele facilitează tranzacțiile prin aceeași companie, dar au scopuri diferite. XRP, criptomoneda, atrage mai multă atenție. În realitate, RippleNet atrage cea mai mare parte din utilizare. Acest lucru are efecte majore pentru XRP, dar mulți încă nu înțeleg diferențele de nunață.

Sistemul de plăți al Ripple, explicat

Rețeaua de plăți Ripple are trei ramuri – xCurrent, xRapid și xVia. xCurrent corespunde cu RippleNet, iar xRapid corespunde cu moneda care are parte de toată notorietatea. Pe CoinMarketCap, XRP se află de obicei undeva pe locul trei. Are capacitatea să facă 1500 de tranzacții pe secundă, este evaluat la 25 de miliarde volum de piață și are comisioane mai mici de un cent.

RippleNet are capabilități asemănătoare (ceva mai mici) și valoare tangibilă zero. Nu se tranzacționează ca monedă și nu oferă oportunități directe dde investiție. Cu toate acestea, este adevăratul cal de tracțiune, în ciuda faptului că nimeni nu bagă de seamă.

Parteneriatul celor de la Ripple numără acum peste 100 de instituții financiare și e în continuă creștere. Fiecare dintre aceste instituții pot să tranzacționeze între ele fără fricțiuni folosind RippleNet.

Definit simplu, RippleNet este implementarea Ripple a protocolului Interdeldger. Nu este o criptomonedă. Direcționează însă plățile între registre digitale aplicând conturi escrow criptografice. Mai exact, menține fondurile, care sunt eliberate doar când sunt îndeplinite condițiile criptografice, ca într-un contract smart. Făcând acest lucru, îi protejează și pe expeditori și pe destinatari de riscurile intermediarilor, dar nu oferă o ifrastructură de chei publice sau urmărirea identității. Acest proces se numește „plată atomică pe interledger”, dar are câteva diferențe față de așa-numitele schimburi atomice. Putem să ni-l închipuim ca pe un schimb atomic pentru sistemele de plată tradiționale.

RippleNet facilitează 89 din 100 de tranzacții făcute între participanți. Este mai potrivit când utilizatorii încearcă să tranzacționeze aceeași criptomonedă sau să facă schimb de perechi cripto cu activitate mare. De exemplu, o bancă americană vrea să facă o tranzacție cu una germană prin RippleNet. Este un scenariu ideal, pentru că perechea dolar-euro are cel mai mare volum de tranzacții din lume. Cu toată lichiditatea oferită, mereu există cereri și tranzacțiile se efectuează fără întârzieri.

Când se folosește însă XRP?

Să studiem un exemplu alternativ. Să zicem că avem o bancă din Turcia care vrea să facă afaceri cu una germană. În această tranzacție, perechea euro-liră turcească ar fi folosită, pentru că Germania folosește euro iar Turcia, lira. Piața nu oferă la fel de multă lichiditate comparativ cu piața euro-dolar. De fapt, este foarte posibil să nu existe bănci din zona euro echipate cu rețeaua RippleNEt care să vrea să tranzacționeze în liră turcească. Aici apare problema.

XRP caută să rezolve astfel de situații. Poate să aibă orice denominare și este o metodă perfectă de transferuri monetare în astfel de cazuri. Permite instituțiilor să trimită capital peste granițe, fără probleme legate de schimburi străine sau comisioane. Tranzacțiile durează patru secunde. Chiar dacă doar 11 din 100 de tranzacții făcute de partenerii Ripple au loc în acest fel, fiecare partener ar putea să fie tentat să mențină o rezervă de XRP pentru astfel de situații, ceea ce crește cererea. Pe măsură ce se fac mai multe parteneriate, și cererea de rezerve crește.

De ce scade valoarea XRP față de dolar?

Prea multe motive. Piața prea ambițioasă trece printr-o corecție de câteva săptămâni și abia dacă a ajuns în februarie la niște nivele mai puternice de suport. Ripple a avut e suferit și de pe urma exuberanței iranționale de la final de decembrie, care a crescut prețul la 3,84 de dolari per fisă. O perioadă scurtă, XRP a fost pe locul doi pe piață. Urcarea a fost prea mare ca să fie sustenabilă. Corecția naturală a pieței a fost și mai devastatoare tocmai din acest motiv.

Investitorii au început să își dea seama că anunțurile de parteneriate nu sunt neapărat atât de importante pentru preț cum se credea odată. Este clar că cei de la Ripple direcționează toți partenerii către XRP, dar asta este o strategie pe termen lung. În cele din urmă, zvonurile că XRP o să fie adăugat în Coinbase nu s-au materializat, dar alte schimburi importante au început să bage moneda în seamă.

Care sunt așteptările pentru viitorul XRP?

Ripple au fost bombardați cu știri pozitive în toată perioada de scădere. Continuă să facă rost de aranjamente și parteneriate pentru xCurrent. Banco Santander, una din băncile britanice de top, testează deja de 18 luni sistemul și plănuiește să lanseze un serviciu de plăți internațional în primul trimestru al lui 2018. Va încorpora Apple Pay, permițând utilizatorilor să trimită în mod securizat până la 10 000 de lire sterline.

Odată ce au descărcat aplicația, utilizatorii trebuie să își completeze detaliile de profil și apoi pot să facă plăți. Se conectează cu aplicația Apple Pay, prin care utilizatorii pot să confirme plăți securizate folosind identificarea cu amprentă. Permmite transferuri de la 10 la 10 000 de lire, iar plățile pot să fie făcute în lire, euro și dolari. Plățile făcute în euro pot să fie trimise în 21 de țări, iar cele în dolar american doar în SUA.

Teoretic, xCurrent are comisioane aproape zero. Santander o să impună însă propriile comisioane. Au promis însă să fie foarte deschiși și transparenți în ceea ce privește aceste comisioane.

Banca Națională din Abu Dhabi a început de asemenea să folosească Ripple pentru plăți transfrontaliere. Este prima bancă din Orientul Mijlcoiu care va profita de beneficiile pe care le aduce XRP.

Woori Bank a încheiat faza de testare a monedei Ripple. Faza a doua implică niște controale mai detaliate ale protocolului, după care plănuiesc o posibilă lansare pe rețea.

Mercury FX și IDT, doi furnizori de plăți internaționali, au anunțat și ei parteneriate cu Ripple în 24 ianuarie. Ambele companii folosesc xRapid (XRP) pentru a oferi servicii rapide și accesibile ca preț. Alastair Constance, director la Mercury FX, a comentat:

„Activele digitale promit viteze rapide de tranzacții, dar XRP este mai rapid ca doate, inclusiv mai rapid ca bitcoinul. Dacă tăiem timpii de execuție de la câteva ore sau zile la doar treisecunde sau mai puțin, scăpăm de miliarde de dolari în costuri de intermediari.”

Aceste parteneriate se adaugă la cele mai vechi, cum ar fi MoneyGram anunțat pe 11 ianuarie. MoneyGram este a doua companie din lume de transfer bancar, cu 350 000 de locații ale agenților în peste 200 de țări.Va începe curând să canalizeze fluxul de plăți prin xRapid și plănuiește să combine sistemul propriu cu Ripple prin xVia.

În cele din urmă, și SBI Holdings din Japonia își lansează propriile schimburi digitale. Schimbul listează exclusiv XRP, dândcredibilitate remarcabilă platformei xRapid și propulsând-o în lumina reflectoarelor. Japonia și-a solidificat dominația pe piața asiatică încă de când a dat licență de activitate către 11 schimburi, în septembrie anul trecut.

„Decizia de a face din XRP activa digitală principală a celor de la SBI Virtual Currencies arată utilitatea, eficiența și scalabilitatea pe care instituțiile financiare respectate le văd la XRP. Este un pas important înainte în misiunea noastră de a construi lichidități XRP și de a construi un Internet al Valorilor.”