ING caută să demonstreze că startupurile nu sunt singurele care pot să ducă mai departe criptografia blockchain. În loc să aștepte pe margine să apară inovația, banca olandeză a intrat direct în problema care pare să îngrijoreze instituțiile financiare la fel de mult ca pe utilizatorii de criptomonedă. Banca a făcut senzație în noiembrie anul trecut, după ce a modificat o zonă a criptografiei numită ca dovadă zero-knowledge.
Spus simplu, codul permite cuiva să dovedească faptul că știu un secret, fără să dezvăluie acel secret. De sine stătătoare, dovezile zero-knowledge sunt o unealtă promițătoare pentru instituțiile financiare, care au fost intrigate de beneficiile registrelor distributive. Instituțiile sunt precaute să nu dezvăluie prea multe date despre activitățile lor competitorilor.
Zcash este criptomoneda cunoscută pentru că aplică această tehnică zero-knowledge. Pentru bănci, este o metodă de a tranfera active pe rețea fără să își arate cărțile sau să compromită confidențialitatea clienților lor.
ING a venit cu propria versiune modificată, numită „zero-knowledge range proofs”, care poate să dovedească faptul că un număr este într-o anumită gamă, fără să dezvăluie exact care este acel număr. Este o îmbunătățire, în parte petnru că folosește mai puțină putere de procesare și rulează mai rapid pe un blockchain.
De exemplu, zero-knowledge range proof – tehnologie pe care banca a oferit-o anul trecut sub formă de open-source – poate să fie folosită pentru a demonstra că cienva are salariul peste limita necesară pentru a obține un împrumut, fără să dezvăluie cifra exactă, după explicațiile lui Mariana Gomez de la Villa, director global la programul blockchain al ING.
„Poate să fie folosit pentru a proteja denominația tranzacției, permițând însă validarea că există destui bani în contul participantului pentru a efectua tranzacția”, a spus aceasta.
Construind peste munca precedentă, ING pune o cărămidă la confidențialitatea blockchain, folosindu-se de un tip de dovadă cunoscut ca zero-knowledge set membership.
ING plănuiește să ducă conceptul de zero-knowledge dincolo de cifre și să includă și alte tipuri de date.
Set membership permite celui care trebuie să facă dovada să demonstreze că un secret ține de un set generic, care poate să fie compus din orice tip de informație, cum ar fi numele, adresele și locațiile.
Sunt posibile multe aplicabilități pentru această tehnologie. Nu este restricționată unui număr aflat într-un anumit interval. Poate să fie folosit pentru a valida orice tip de date corect formatate.
„Set membership est mai puternic decât dovezile range”, a spus Gomez de la Villa. „Imaginați-vă de exemplu că puteți să validați faptul că un client este cetățean al Uniunii Europene, fără să dezvăluiți exact din ce țară.”
Avantajele unor registre deschise
Nu trebuie să îi credem pe cuvânt pe cei de la ING. De când a devenit open-source, munca criptografică pe care ING construiește a fost evaluată în mediul academic la cel mai înalt nivel.
Co-fondatorul zcash și pasionatul de matematică de la prestigioasa universitate MIT, Madars Virza, a scos la iveală o vulnerabilitate în lucrarea de anul trecut referitoare la zero-knowledge range proofs. Virza a arătat că, teoretic, este posibil să reduci intervalul și să afli care este numărul secret.
ING spune că între timp a rezolvat vulnerabilitatea. Gomez de la Villa a spus că este exact genul de contribuție la care se aștepta din partea unui ecosistem în care scopul intrării pe open-source este să le permiți utilizatorilor să repare buguri și să îmbunătățească funcțiile.
„Dând codul în regim open-source, îmbunătățim soluțiile zero-knowledge range proof printr-un efort de colaborare”, a spus aceasta.
A vorbit despre incident ca despre o relație benefică pentru toată lumea, dintre criptografi din mediul academic și întreprinderi ca ING.
„Ei lucrează la teorie, noi la practică. Pot să se gândească în continuare la nebuniile lor iar noi putem să spunem – bun, cum putem să le folosim pentru a le pune la dispoziția tuturor ca să funcționeze în lumea reală?”
Jack Gavigan, director operațional la Zerocoin Electric Coin Company, compania care dezvoltă rețeaua zcash, a spus că acest tip de colaborare open-source contribuie la o sursă de cunoștințe din care toți pot să învețe. Astfel, este condus progresul în spațiul de zero-knowledge proof, într-un ritm rapid. Aceste beneficii or să se întoarcă înzecit.
„Când apare o tehnologie disruptivă ca blockchainul, poate să scuture puțin lucrurile. Companiile care sunt cel mai bine poziționate să primească și să exploateze tehnologia or să ajungă cel mai probabil la vârful grămezii când se așează lucrurile”, a spus Gavigan. „Cred că de aceea vedem companii ca ING care se implică în această zonă, iau inițiativă și se implică în comunitatea globală. Atunci când tehnologia se maturizează și este pregătită pentru ora de vârf, or să poată să aibă un start rapid.”
Iau exemplul JP Morgan
În altă ordine de idei, mutarea către domeniul blockchain are deja rezultate.
Cei de la ING au fost deja invitați la masa discuțiilor cu criptografi de top și vor participa la un workshop pe bază de invitație în Boston, căutând să standardizeze zero-knowledge proof, împreună cu Shafi Gosdwasser de la MIT.
Astfel, ING devine parte a unei comunități mai largi de experți care își lărgesc orizonturile pentru dovada zero-knowledge.
La început de an, Jonathan Bootle de la Colegiul Universitar din Londra și Benedikt Bunz de la Stanford au lansat „Bulletproofs”, care îmbunătățește dramatic performanța dovezii și permite o dovadă pentru o gamă mai mare de date, nu doar dovezi range. Multe startupuri au intrat deja în lucru și duc ideea în mediul instituțional. Un exemplu ar fi startup Chain din Silicon Valley.
În rândul băncilor însă, cea mai cunoscută implementare de dovadă zero-knowledge este în Cvorumul de la JP Morgan Chase, care s-a implicat pe circuitul blockchain anul trecut.
Ducând modelul Quorum mai departe, cei de la ING au făcut dovezile range, care să fie mai puțin conumatoare de putere de procesare decât lansările zero knowledge precedente și deci mai rapide de rulat pe registre distributive.
„Zk-SNARKS, folosite de JPM Quorum, sunt cunoscute ca fiind mai puțin eficiente decât construcția zero-knowledge proof din mai multe motive. Clar, dovezile range sunt cu mult mai rapide”, a comentat Gomez de la Villa.
La JP Morgan, echipa Quorum a fost condusă de Amber Baldet, care de atunci s-a alăturat unui startup care încă nu are un nume. Acum, se spune că JP Morgan ia în considerare să facă o variantă de Quorum în așa fel încât să nu mai fie direct sub papucul gigantului de pe Wall Street, în încercarea de a câștiga un efect pe rețea și de la alte bănci.
În acest context, Gomez de la Villa a spus că munca sa cu echipa blockchain are binecuvântarea liderilor de top de la ING.
„Am avut recent o întâlnire cu directorul ING Ralph Namers, împreună cu întreaga comisie. A fost foarte plăcut să văd că sunt interesați să afle ce și cum face echipa blockchain”, a spus aceasta, după care a concluzionat: „Cred că suntem într-o poziție mai confortabilă și avem mai multă susținere internă din partea organizației.”