Până luna trecută, Banca Centrală din Argentina a acordat licență de instalare de ATM-uri pentru doar două companii – Banelco și Link, însă odată cu deciza de relaxare a regulilor cu privire la locațiile unde automatele pot fi instalate, compania Odyssey Group a anunțat că a încheiat contracte pentru instalarea a 4000 de ATM-uri cripto pe teritoriul țării.

Noile reguli nu fac referire la monede digitale, însă permit operatorilor non-bancari să instaleze astfel de automate în locații precum supermarketuri, centre de cumpărături și cinematografe, după ce în trecut doar sediile băncilor putea deține ATM-uri.

Aparatele ce urmează să fie instalate de Odyssey Group sunt modele Octagon, care permit tranzacții cu valută fiat, bitcoin, ethereum și litecoin. Prețul unui astfel de ATM este de aproximativ 8000$, însă compania se așteptă ca acest cost să fie amortizat în 5-6 luni, având în vedere că cele 200 de automate deja instalate gestionează în medie 10.000 de tranzacții lunar deși acceptă doar criptomonede.

Odată cu acceptarea valutei fiat, se așteaptă ca numărul tranzacțiilor să crească semnificativ, astfel încât costurile aparatului se amortizează rapid. Singura responsabilitate a gestionarului este de a se asigura că ATM-ul are suficient cash. De altfel, există și site-uri sau aplicații pentru telefonul mobil care ajută clienții să gasească cel mai apropiat ATM cripto.

ATM-urile cripto-compatibile sunt instalate în număr din ce în ce mai mare, având în vedere rata de adopție a monedelor digitale. În prezent, la nivel mondial se regăsesc peste 2900 (conform coinatmradar), iar multimple companii și-au anunțat intenția de a instala altele în perioada următoare. De exemplu, Bitlish a anunțat că va instala 5000 de ATM-uri bitcoin în Europa până la sfârșitul acestui an.

În Romania se găsesc în prezent șase ATM-uri cripto, dar monede digitale precum BTC si ETH  pot fi achiziționate și de la cele 800 de terminale ZebraPay.