Administratorul de la BTC-e, Alexander Vinnik, va fi extrădat din Grecia în Statele Unite, unde va fi judecat pentru spălare de bani.

Vinnik, cetățean rus de 37 de ani, a fost acuzat de curtea judecătorească americană de 21 de infracțiuni financiare separate. Cea mai importantă este spălarea de bani. Este vorba de 4 miliarde de dolari în bitcoin, inclusiv fonduri furate de la Mt. Gox. Dacă este găsit vinovat, acesta riscă o pedeapsă cu închisoarea de maxim 20 de ani.

Se presupune că Vinnik ar fi comis aceste infracțiuni când opera schimbul BTC-e. Acesta pretinde însă că era doar tehnician în cadrul firmei, iar reprezentanții schimbului neagă chiar că ar fi fost angajatul lor.

„Nu am nimic de a face cu acuzațiile care mi se aduc” a spus acesta în timpul audierilor de miercuri, în judecătoria din Grecia.

Executorii internaționali au închis domeniul BTC-e în luna iulie, iar Vinnik a fost arestat la scurt timp după aceea, în timp ce era în vacanță cu familia în Grecia. A refuzat extrădarea de bună voie în SUA. Spune că, fiind cetățean rus, ar trebui să fie judecat de o curte din Rusia. Și autoritățile rusești au transmis un mandat de extrădare, cu o listă separată de acuzații. Vinnik a spus că ar accepta extrădarea voluntară în acest caz.

Completul de judecată format din trei judecători a hotărât însă să aprobe cererea de extrădare a americanilor. Vinnik poate să conteste săptămâna asta decizia, la Curtea Supremă din Grecia.

Soția lui Vinnik a spus că este convinsă că americanii vor să exploateze abilitățile intelectuale și tehnice ale soțului ei și că au fabricat acuzațiile pentru a-l forța să lucreze pentru ei.

Între timp, FinCEN a amendat schimbul BTC-e cu 110 milioane de dolari. Recent, s-au relansat. Acum se numesc WEX și au patroni noi. Conform CoinMarketCap, au procesat mai mult de 40 de milioane de dolari în volume tranzacționate ieri. Schimbul este pe locul 12 ca popularitate.