Înainte de înjumătățirea recompensei per block, analiștii și observatorii pieței bitcoin erau într-o ceață densă. Predicțiile erau incerte, unii se așteptau la dezastre care vor afecta minerii, alții pariau pe creșteri spectaculoase, însă în general declarațiile și speculațiile legate de ce se va întâmpla după eveniment erau precaute.

Înjumătățirea recompensei este un eveniment periodic, prevăzut încă de la începutul carierei bitcoin. Săptămâna aceasta a avut loc cea de-a doua înjumătățire prestabilită și, dacă prima a înregistrat o schimbare mai radicală a prețului, cea mai recentă a fost primită pe o piață destul de rece și stabilă.

Schimburile nu percep nici un șoc în perioada de după înjumătățire

Am discutat cu Bram Ceelen, director la schimbul de criptomonedă olandez AnyCoinDirect, care s-a arătat plăcut impresionat de reacția rece a comunității față de înjumătățire. Aparențele nu înșeală. Volumul de tranzacții înregistrat de cei de la AnyCoinDirect nu s-a schimbat. A înregistrat o creștere destul de uniformă și precaută, situație raportată și de alte schimburi de pe piață. În general, traderii nu s-au lăsat conduși de emoții puternice și au rămas în expectativă, menținând mișcările de preț într-o zonă de aur a consolidării.

”Am fost destul de surprins” ne-a mărturisit Bram Ceelen. ”Mă așteptam să văd o volatilitate crescută a pieței. Este destul de stabilă, crește per total, dar nu am văzut mișcări bruște excepționale.”

Deocamdată, traderii încearcă să măsoare piața și sunt relativ precauți în ceea ce privește tranzacțiile. În ziua înjumătățirii, pe canalul de suport oferit de AnyCoinDirect una dintre întrebările frecvente era legată de creșterea volumului tranzacționat, semn că nimeni nu vroia să facă un pas într-o direcție sau alta înainte să măsoare reacția generală.

Predicția AnyCoinDirect – valurile se vor simți spre sfârșitul săptămânii

Prețul este stabil deja de trei zile. ”Dacă starea pieței continuă încă 3-4 zile, mă aștept să se declanșeze o raliere datorită faptului că a crescut încrederea în monedă. Asta din moment ce nu s-au resimțit reacții negative  asupra prețului, declanșate de înjumătățire.” spune Bram Ceelen, păstrând totuși o notă de precauție și recunoscând că oricine s-ar putea înșela atunci când vine vorba despre predicțiile de preț.

Până acum, faptul că prețul este destul de plat îi bucură pe cei de la AnyCoin. Arată o stabilitate și o maturitate a pieței, care a câștigat o oarecare imunitate la aceste mișcări radicale din rețea. Găsesc de asemenea încurajator faptul că hashrate-ul a rămas la fel de stabil ca și prețul. ”Pe termen lung, cred că se vor întâmpla niște lucruri bune pe piață, mai ales după ce se vor implementa soluții de scalabilitate care să îi dea bitcoinului puțin mai mult loc de creștere.”

Asta nu înseamnă că pe viitor nu ne putem aștepta la o reacție întârziată. Traderii sunt ceva mai precauți și sondează piața, așteptând o reacție mai clară înainte să decidă dacă intră în tabăra urșilor sau a taurilor.

O piață mai imună la șocuri, traderi mai puțin emoționali

În general, piața criptomonedei reacționează mult mai bine la șocuri. AnyCoinDirect a introdus recent și schimbul de ether, care s-a dovedit foarte popular în rândul pasionaților cripto. Chiar și după atacul DAO, etherul a avut o revenire mai bună decât ar fi anticipat cineva, iar în acest moment este a doua monedă ca popularitate pe schimbul AnyCoinDirect.

Este posibil ca decizia de a nu recurge la o bifurcație pentru a recupera fondurile să le fi câștigat încrederea utilizatorilor.

”Dacă fac bifurcația pentru a recupera jetoanele DAO sau pentru a le exclude din rețea, cred că ar afecta integritatea ether și a contractelor smart în general. Dezvoltatorii ether sunt prea interesați pentru a rămâne obiectivi. Oricât de proastă ar fi situația, cred că trebuie să accepte pierderea și să învețe lecția, pentru a nu se mai întâmpla acest lucru în contractele viitoare.” A comentat Bram Ceelen și a dat exemplul bitcoinului, care nu a făcut compromisuri de tipul unor bifurcații ferme.

Deși gravitația bitcoinului afectează orbita celorlalte monede, el în sine rămâne imun la problemele apărute în alte rețele de valută digitală.

”Dacă ar fi descoperit un bug major al bitcoinului, cred că alte monede ar fi afectate. Dar dacă apare un bug la o monedă mai mică, bitcoinul nu are de ce să fie afectat” Acest lucru arată stabilitatea monedei, ceea ce presupune, pe termen lung, o creștere stabilă nu doar a prețului, ci și a comunității.