O nouă declarație emisă de președintele Comisiei pentru Valori Mobiliare (SEC), Jay Clayton, a stârnit discuții în comunitatea cripto cu privire la viitorul Ethereum. Clayton a publicat recent o notificare pe site-ul oficial al autorității de reglementare. El susține că declarațiile publice făcute de angajați nu au valoare de lege.

“Poziția pe termen lung a Comisiei este că toate declarațiile făcute de angajați, indiferent de poziția acestora în instituție, nu sunt obligatorii și nu creează drepturi sau obligații legale executorii ale Comisiei sau ale altor părți”.

Mulți dintre membrii comunității cripto presupun că notificarea se referă la declarațiile efectuate de comisarul William Hinman, director al Diviziei de finanțe corporatiste al SEC.

Acesta a afirmat în iunie că Ethereum este ”extrem de descentralizat”. Astfel ”nu are sens să încercăm să o reglementăm drept security”.

De asemenea, acesta a lăsat de înțeles că, dacă imediat după lansare, majoritatea tokenurilor ar putea să se încadreze în categoria de securities. După ce acestea devin suficient de răspîndite, statutul lor s-ar putea schimba.

Oficial, doar Bitcoin a fost declarat că nu se încadrează în legislația cu privire la titlurile de valoare/securities aplicabilă în Stele Unite.

Având în vedere acestă notificare, comunitatea cripto și-a exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca SEC să își modifice poziția față de Ethereum și celelalte criptomonede.

Cu toate acestea, este posibil ca declarația lui Clayton să se refere la anumite departamente ale SEC care au oferit ghiduri de activitate pentru companiile financiare cu activități neobișnuite. Argumentul este susținut de faptul că Divizia de Management a Investițiilor a retras două astfel de ghiduri transmise în 2004 către două companii de consultanță.

Notificarea oficială prevede:

“În general, diviziile și birourile noastre, incluzând dar fără a se limita la Diviziei de finanțe corporatiste, Divizia de gestionare a investițiilor și Divizia de tranzacționare și piețe, au fost și vor continua să verifice dacă declarațiile anterioare ale personalului și documentele de personal ar trebui modificate , abrogate sau completate în lumina evoluțiilor de pe piață sau de altă natură “.

Noua declarație a lui Clayton subliniază faptul că, deși poziția lui Hinman reflectă opinia sa în calitate de director de Divizie a SEC, aceasta nu reprezintă neapărat poziția oficială a SEC și poate fi anulată în viitor.

Între timp, Președintele Commodity Futures Trading Commission – CFTC, a declarat că rolul autorităților de eglementare nu este de a restricționa dezvoltarea tehnologică. În cadrul unui Summit derulat în Singapore în data de 14 septembrie, J. Christopher Giancarlo a expus punctul său de vedere cu privire la criptomonede.

Acesta le-a comparat cu evoluția internetului și a susținut că necesită acceași guvernare tolerantă:

”Sprijin aceeași abordare a criptomonedelor și toate aspectele legate de această nouă revoluție digitală a piețelor, a monedelor și a claselor de active.”

Cu toate acestea, Giancarlo recunoaște, de asemenea, riscurile de fraudă și de manipulare și consideră că, de asemenea, trebuie avută prudență în ceea ce privește elaborarea politicilor:

”Când vine vorba de fraudă și manipulare, trebuie să fim puternici. Când vine vorba de elaborarea politicilor, cred că trebuie să fim lenți, deliberați și bine informați.”