Departamentul de Stat pentru Servicii Financiare din New York (NYDFS) face pași să își protejeze statutul de regulator prompt al criptomonedelor.

În niște remărci de anul acesta de la Conferința Supraveghetorilor Băncii de stat, care a avut loc marți, inspectorul NYDFS Maria Vullo a discutat despre eforturile agenției de a supraveghea spațiul cripto. Aceasta a dat ca exemplu regimul de licențiere BitLicense, despre care a spus că este o formulă prin care agenția a contribuit la maturizarea industriei.

Pentru că rolul agenției este acela de a proteja consumatorii, criptomonedele au nevoie să fie reglementate. Aceste reglementări au adus avantaje în spațiul cripto din New York. Vorbim aici în primul rând despre controversatul BitLicense.

Vullo a spus în cadrul conferinței:

„Structura regulatorie pe care am creat-o pentru monedele virtuale le-a ajutat pe companiile noastre cu licență să atragă mai mult interes din partea clienților, investitorilor și posibililor parteneri din serviciile financiare să caute mai mult inovația. În același timp am protejat integritatea pieței cu standarde stricte aplicabile către toate întreprinderile care respectă legea.”

Vullo a spus că agenția sa a ținut audieri publice la început de 2014, înainte să preia funcția de top.

„Problemele de la Mt. Gox, care la vremea respectivă se ocupa de 70% din schimburiel de bitcoin, au continuat să scape de sub control”, a spus Vullo, motivând de ce a acceptat rolul care i s-a oferit.

Autoritățile au creat reglementările care guvernează afacerile din spațiul monedei virutale și a finalizat BitLicense în 2015.

Reglementările au ajutat să „asigure că competiția din rândul noilor înscriși nu este o cursă spre eșec”. A dat din nou ca exemplu Mt. Gox, unde „defectele fatale” au făcut ca investitorii să piardă fonduri în valoare de milioane de dolari în bitcoin – acum miliarde, din cauza ratelor de schimb mai mari.

Vullo a pus accent pe faptul că agenția se concentrează pe binele investitorilor și pe conformitatea industriei.

„DFS și statul au ajutat crearea de standarde prin aplicarea și examinarea proceselor, pentru a ne asigura că protecția consumatorului se ia în serios și că standardele de securitate cibernetică și anti-spălare de bani sunt respectate.”

Vullo nu a vorbit despre criticile care s-au adus actului BitLicense. Mulți participanți la industrie consideră că vine cu cerințe care îi mătură de pe piață. Doar o mână de companii au reușit să obțină licență. Membrul organului legislativ Ron Kim a trimis o propunere legislativă care să înlocuiască cadrul existent. Deocamdată proiectul este încă pe masa comisiei.

Kim a spus luna trecută că „o persoană, supraveghetor al unei agenții guvernamentale, are prea multă putere asupra reglementărilor curente, fără să fie supravegheată.”

DFS nu a răspuns imediat cu comentarii pe marginea subiectului.