Aplicațiile controlate de utilizatori au schimbat radical mai multe industrii, începând cu autostopul (Uber, Arcade City) și terminând cu navigația (Waze), găzduirea temporară (AirBnB) și listarea afacerilor și recenziile serviciilor (Yelp). Apărarea descentralizată și răspunsul la urgențe este următorul pas logic în revoluția P2P. Aplicația Peacekeeper, care a fost îndelung mediatizată, nu a reușit în cele din urmă să vină cu o aplicație funcțională. Cell 411 a ieșit în lumina reflectoarelor cu o aplicație care lucrează ca un serviciu de dispecerat în regim de urgență, cu potențial de eficiență a răspunsurilor care depășește cu mult poliția.

Cell 411 – CoinTelegraph a vorbit într-un interviu cu crypto-anarhistul, activistul și jurnalistul Virgil Văduva despre aplicatiile descentralizate pentru răspunsul în caz de urgențe și despre rolul lor în schimbarea viitorului guvernării și securității.

CoinTelegraph – Ce v-a motivat să creați Cell 411?

Virgil Văduva – Ca și crypto-anarhist interesat de subiectul statului polițienesc aici în SUA, problema tragerii la răspundere a poliției a devenit foarte importantă pentru mine. Așadar din discuțiile de la început de la conferințele libertariene și din cadrul întâlnirilor cu oameni care aveau deja idei excelente despre aplicații similare, m-am gândit să construiesc ceva asemănător, dar, sper eu, mai bun. Securitate descentralizată pentru toată lumea.

CT – Există un utilizator anume la care v-ați gândit inițiat? Aveți un public-țintă?

VV- Un utilizator tipic ar fi activistul imoplicat în activism de stradă care are interacțiuni cu poliția în viața de zi cu zi, sau o mamă  singură care vrea să știe dacă copiii ei sunt atacați la școală, ori chiar oameni care se grupează într-un cartier pentru a face, practic, crowd-source pentru securitate și siguranță în zona în care trăiesc. Oricine ar putea să fie un utilizator tipic pentru Cell 411 pentru că oricine este în cele din urmă preocupat de siguranța proprie sau de bunăstarea comunităților.

CT – Ce te-a făcut să te hotărăști să fie descentralizată?

VV – Este o întrebare interesantă, pentru că ideea de descentralizare poate să însemne lucruri diferite pentru oameni diferiți. Nu, nu este o aplicație care rulează pe orice tip de infrastructură blockchain, așadar din această perspectivă nu este descentralizată, dar este o implementare logică descentralizată a unor celule care sunt administrate independent de utilizatori fără vreo supraveghere centrală sau control asupra lucrurilor pe care le hotărăsc. Această decizie a venit pentru a permite utilizatorilor să își administreze propriile vieți și urgențe cu care s-ar putea confrunta fără să fie supravegheați de o autoritate centrală. Utilizatorii nu trebuie să ceară permisiune pentru a-și construi propriile celule independente și să își ceară ajutorul unii altora, indiferent de tipul de ajutor de care au nevoie.

CT – De ce nu ai făcut aplicația open-source? Este o variantă pe care o luați în considerare în viitor?

VV – Este foarte simplu – pentru că am o viziune foarte clară despre cum trebuie să fie acest proiect și vreau să văd viziunea asta dusă la bun sfârșit. Nu este o aplicație anti-poliție sau vreun proiect de războinic justițiar care să permite unui număr limitat de activiști drăguți să submineze status quo-ul. În schimb, oricât de ambițios ar suna, este un proiect care vrea să rezolve problema siguranței în viața fiecărui om, indiferent de culoarea pielii, țară sau de uniforma pe care o poartă. Este prea devreme în viața acestui proiect să discutăm despre open-source. Nu doar atât, dar arhitectura curentă a platformei ar face o bifurcatie open-source greu de implementat, din cauza dependențelor pe care le avem față de hosting și de furnizorii de servicii wireless.

CT – Unii critici au spus că subminezi organele legii. Este adevărat?

VV – Deloc. Aplicația e gândită să ajute organele legii, nu să le submineze. De la lansarea aplicației în august 2015 au fost zeci de mii de alerte trimise prin Cell 411 de către utilizatori, către prieteni, vecini sau membri ai familiei. Acestea sunt instanțe în care poliția nu a fost sunată, iar organele legii au putut să se concentreze pe alte urgențe, poate mai pertinente. Mai mult, acest lucru asigură siguranța utilizatorilor, încurajându-i să interacționeze mai puțin cu poliția, ceea ce reduce riscul unei escaladări nenecesare de forțe sau chiar a unor schimburi de focuri de armă. Acestea sunt aspecte pozitive ale acestei aplicații, atât pentru poliție cât și pentru cetățenii de rând.

CT – Unde a fost Cell 411 populară în mod special?

VV – Din cauza criminalității mari, Cell 411 a devenit o senzație aproape peste noapte în Africa de Sud, unde mii de utilizatori o folosesc în fiecare zi pentru a se asigura că sunt în siguranță. La fiecare 25 de minute cineva este ucis în Africa de Sud iar aplicația poate literalmente să salveze viața cuiva. Fermierii din Africa de Sud m-au contactat la rândul lor în legătură cu felul în care aplicația îi poate ajuta să se organizeze pentru a păzi ordinea singuri în comunități, deoarece lipsește protecția poliției și se confruntă cu corupție.

Aplicația a devenit foarte populară în Europa de Vest și în țări ca Danemarca, Suedia și Marea Britanie, unde câteva firme de securitate o folosesc pentru a trimite gărzi în caz de urgență, iar taximetriștii o folosesc pentru a se proteja unii pe alții. Desigur, aplicația este populară și în SUA, unde cel puțin un departament de pompieri voluntari o folosesc ca metodă de dispecerat în cazul în care e nevoie de ajutor, iar mii de activiști o folosesc în timpul protestelor și interacțiunilor cu poliția.

CT – Ce urmează pentru aplicația de apărare descentralizată?

VV – Nu știu sigur ce ne rezervă viitorul, dar în multe feluri tehnologia a devenit metoda prin care oamenii de rând ca mine și ca tine le transmit răspicat autorităților că serviciile lor devin irelevante și învechite. Piețele de tehnologii care schimbă paradigma și în general, schimbă lumea din temelii, dă puterea din mâna autorităților în mâna utilizatorilor, iar acest lucru va continua să dea o formă viitorului într-un fel foarte pozitiv după părerea mea. Uitați-vă la felul în care Uber a redefinit paradigma autostopului sau felul în care criptomoneda dă o nouă formă lumii finațelor. Sper că Cell 411 va fi o mică parte a acestei forțe care duce lumea către un viitor mai bun și mai sigur, fără să apeleze la agresarea statului.

Sursa – CoinTelegraph