În calitatea de participant la conferința Consensus ce are loc la New York, Fred Smith, directorul companiei de logistică FedEx a declarat în mod direct interesul pe care îl are pentru adoptarea tehnologiei blockchain pentru managementul și gestiunea activităților derulate de compania sa.

”Blockchain are potențialul de a revoluționa complet transporturile transfrontaliere”.

Smith a explicat că principala problemă cu care se confruntă companiile care se ocupă de logistică și transporturi este dificultatea de gestionare a transporturilor transfrontaliere, deoarece fiecare țară are propăriile reguli, standarde și terminologii.

În opinia sa, tehnologia blockchain este un aspect esențial ce poate simplica această activitate, deoarece oferă tranzacții securizate și verificabile, ceea ce este foarte important deoarece ”încrederea este un criteriu legal pentru transporturile în alte țări”.

De altfel, FedEx s-a alăturat Alianței Blockchain în Transporturi (BiTA) în februarie anul acesta. Scopul organizației, din care mai fac parte alte 1000 de companii de transport și logistică, este de a explora potențialul tehnologiei blockchain.

Începând din februarie, FedEx derulează un program pilot pentru a identifica ce tip de date trebuie incluse în viitorul registru de transport pentru a facilita rezolvarea disputelor între clienții care trimit și primesc bunuri prin intermediul său. De asemenea, compania dorește să utilizeze tehnologia blockchain pentru a-și păstra documentele interne.

Ca prioritate însă, FedEx este interesat de aplicarea noilor tehnologii în gestionarea transporturilor en-gros, deoarece o singură navă de transport poate conține milioane de tranzacții concomitente.

”În prezent, gestionăm aproximativ 12 milioane de transporturi zilnic și dublul acestui număr în perioadele de vârf. Suntem conștienți că tehnologia va găsi soluții de scalabilitatea pentru a fi potrivită pentru noi, dar între timp dorim să îi studiem aplicabilitatea la transporturile en-gros”.

Smith a ținut de asemenea să sublinieze:

”Companiile care nu sunt dispuse să se adapteze la noile tehnologii precum Internet of things și blockchain vor ajunge să fie lăsate în urmă și, într-un final, vor dispărea din peisajul comercial”.