În urma unui val de solicitări din partea clineților instituționali, Goldman Sachs a devenit prima institiție financiară reglementată care va oferi contracte futures bazate pe Bitcoin prin intermediul filialei din New York.

Mișcarea a fost previzionată de analiștii de piată precum eToro, care au afirmat încă de la începutul anului că investitorii instituționali vor fi interesați să intre pe piața cripto când este la nivel scăzut, deoarece au ratat momentul în noiembrie anul trecut.

Goldman Sachs este unul dintre cei mai importanți jucatori de pe piața financiară din SUA, oferind servicii unei multitudini de clienți precum fonduri de investiții, fundații și companii care dispun de sume importante.

”Indiferent ce poziție vor avea, de urși sau tauri pe piața cripto, marii investitori vor injecta lichidități pe piața criptomonedelor, ceea ce va facilita stabilizarea prețurilor”,

au explicat analiștii eToro.

Derivativele de Bitcoin nu sunt o noutate pe piață – bursele CBOE și BitMEX au început să ofere astfel de produse pentru investitorii de retail încă din decembrie 2017.

De altfel, BitMex a înregistrat profituri neașteptat de mari în luna ianuarie, de 21 milioane de dolari, în contextul în care piața cripto se confrunta cu o scădere dramatică. În prezent, contractele futures Bitcoin înregistrează un volum de aproximativ 3 milioane de dolari zilnic.

În momentul de față, există cinci companii la nivel mondial care oferă contracte Bitcoin futures – BitMEX, CBOE, CME Group din SUA și CryptoFacilities și Coinfloor din Marea Britanie.

Deși au avantajul că facilitează intrarea pe piață a investitorilor instituționali, există și opinii că acest tip de derivative stimulează volatilitatea pieței cripto. De altfel, Comisia de Supraveghere a Derivativelor din SUA a anunțat că intenționează să analizeze procesul de evaluare și aprobare a acestor instrumente bazate pe criptomonede după ce au fost criticate de unii actori de pe piață.

Indiferent ce rezultat vor avea aceste evaluări, este clar că investitorii de pe piețele financiare clasice refuză să mai piardă ocaziile pe care le oferă criptomonedele și sunt dispuși să tolereze volatilitatea acestora deoarece generează profituri mult mai mari decât instrumentele financiare clasice.