După trei zile de zvonuri care au provocat neliniște în comunitate, Microsoft a confirmat oficial că va achiziționa platforma GitHub pentru 7.5 miliarde de dolari. Anunțul a accelerat migrarea proiectelor de pe GitHub spre alternative precum competitorul GitLab. Compania a înregistrat o sporire a activității de 10 ori în ultimele zile.

Locul dezvoltatorilor

Platforma GitHub este una dintre cele mai mari depozite de cod în prezent. A devenit foarte populară în rândul dezvoltatorilor și companiilor care dezvoltă proiecte de software. Majoritatea criptomonedelor, inclusiv Bitcoin Core, își stochează datele aici, iar pe lângă acestea mai sunt prezenti și giganți precum Apple, Amazon și Google. În total, există 85 de milioane de depozite și 28 de dezvoltatori care contribuie la dezvoltarea proiectelor.

Co-fondatorul și deirectorul GitHub, Chris Wanstrath, a demisionat în august anul trecut, iar de atunci situația companiei a intrat în declin deoarece nu s-a găsit un înlocuitor.

Dezvoltatorii de criptomonede sunt extrem de nemulțumiți de situație, deoarece Microsoft a falimentat propria platformă similară, CodePlex, iar utilizatorii sunt convinși că GitHub va avea aceeași soartă.

Microsoft va achziționa GitHub – Va fi Bitcoin afectat

Wladimir J. Van der Laan, unul dintre dezvoltatorii Bitcoin Core, a confirmat pe Twitter că abandonarea GitHub este o idee bună pentru proiect.

”Nu este o situație urgentă, dar acesta este începutul sfârșitului pentru GitHub. Este foarte posibil că va ajunge la același final precum codeplex”, a explicat Vand der Laan.

De altfel, majoritatea dezvoltatorilor ce participă la Bitcoin Core sunt de părere că proiectul ar trebui să fie mutat pe o platformă independentă. Achiziția Microsoft este foarte posibil să accelereze această mutare.

Una dintre platformele alternative este GitLab. Aceasta a înregistrat creșteri semnificative de proiecte care au solicitat să se transfere de când a fost lansat zvonul ca Microsoft va achziționa GitHub.

”Am luat măsurile necesare pentru a asigura că platforma va rămâne funcțională în contextul creșterii masive a proiectelor care migrează la noi”, au anunțat oficialii GitLab.

Între timp, Microsoft anunță că intenționează să integreze GitHub cu platformele actuale și să stimuleze utilizarea sa de către companii

”Vom accelera utilizarea GitHub de către dezvoltatorii din cadrul companiilor, cu sprijunul departamentului de vânzări și oferind acces la infrastructura Microsoft de cloud și serviciile asociate”, a declarat CEO-ul Microsoft Satya Nadella.

Decizia de a achiziționa GitHub este un efort din partea Microsoft de a recâștiga respectul dezvoltatorilor. Acestia au asistat la numeroase proiecte eșuate în ultimul timp – de la achiziția Skype până la achiziția Nokia și lansarea Windows Phone.