Site-ul de statistică cripto CoinMarketCap a anunțat lansarea unui nou sistem de măsurare a activității exhchange-urilor – lichiditatea. Măsura a fost luată în urma a numeroase discuții din comunitate cu privire la volumele artificiale raportate de platforme.

Metrica lichidității analizează mai mulți factori, inclusiv modificări ale registrelor de comenzi (order books) și diferența față de prețul mediu al criptomonedelor. Calculele se fac prin sondarea perechii de piață la intervale aleatorii pe parcursul a 24 de ore și calcularea unei medii.

“Credem că metodologia noastră adaptativă va fi foarte dificil de manipulat”,

a declarat Carylyne Chan, directorul de strategie din CoinMarketCap.

Evaluarea pe bază de lichiditate a fost deja implementată, iar topul exchange-urilor arată complet diferit.

Noul sistem de măsurare a lichidității

De exemplu, topul volumelor CMC include Coinbene, Bilaxy, Coinegg, Coinex și Bibox, cu valori de peste 1 miliard de dolari în 24 de ore. Clasamentul bazat pe lichiditate listează Binance, cu 970 milioande de dolari zilnic, HitBTC cu aproximativ 460 milioane, HuobiGlobal cu 680 de milioane, OKEx cu 650 milioane și Bitfinex cu un volum zilnic de 65 milioane de dolari.

În iulie 2019, într-un parteneriat cu Crypto Briefing, CMC a lansat un alt serviciu de urmărire a datelor numit Simetri. Acest instrument verifică datele din registrele de comenzi și se asigură că schimburile furnizează date reale cu privire la tranzacții.

În afară de noul sistem de măsurare a lichidității de pe exchange-uri, CMC a lansat și o pagină dedicată locurilor de muncă. Companiile cripto pot lista ofertele de locuri de muncă și utilizatori pot căuta noi oportunități.

De asemenea, CoinMarketCap a lansat aplicația mobilă în limba chineză simplificată, urmând să includă și versiuni în spaniolă, japoneză, coreeană și rusă.

Începând cu data de 21 noimebrie, datele CMC vor fi disponibile și pe site-ul YahooFinance, iar compania promite și o secțiune educațională a site-ului.