Co-Fondatorul Ethereum, Vitalik Buterin, a prezentat vineri 9 martie la conferința comunității Ethereum o soluție de scalare pentru Blockchain numită Plasma Cash, dezvoltată în cooperare cu Dan Robinson și Karl Floersch.

Proiectul este bazat pe tehnologia Plasma, lansată în august 2017 de către Buterin și creatorul rețelei Lightning, Joseph Poon, însă oferă soluții și mai eficiente pentru scalabilitate. Conform declarațiilor lui Buterin, Plasma funcționează prin optimizarea datelor transferate pe blockchain, reducând taxele de tranzacționare pentru contractele smart și aplicațiile descentralizate (DApps), însă problema este că fiecare utilizator trebuie să descarce și sa autentifice fiecare block Plasma, ceea ce împiedică scalarea exponențială.

Modelul Plasma Cash generează o monedă Plasma cu un ID unic de fiecare dată când un utilizator depune ether într-un exchange sau un alt tip de serviciu, monedă ce are aceeași valoare cu etherul și care nu poate fi fracționată. Astfel, utilizatorii vor trebui să urmărească doar block-urile care conțin monede ce prezintă interes pentru ei.

”Utilizatorul va trebui să verifice disponibilitatea și corectitudinea lanțului Plasma doar pentru o monedă cu un anume index, indiferent că este una pe care o deține sau una de care este interesat”, a declarat Buterin în cadrul conferinței de la Paris.

În opinia sa, soluția Plasma Cash poate să reprezinte un beneficiu pentru exchange-uri, deoarece facilitează identificarea tentativelor de hack/furt. Din moment ce fiecare monedă Plasma are un titular, monedele nu sunt fungibile și nu pot fi schimbate cu altele, astfel încât nimeni nu poate sustrage monedele fără ca titular să nu fie avertizat. În cazuri de acest tip, proprietarul poate preveni retragerile frauduloase prin sistemul de sesizări, prezentând detaliile istorice ale monedei respective.

De asemenea, indiferent ce se întâmplă cu exchange-ul în sine, utilizatorii nu vor mai pierde bani:

”Data viitoare când un dezvoltator incompetent creează un exchange de câteva miliarde de dolari ce este atacat, nimeni nu va mai pierde bani, deoarece utilizatorii pot să ruleze procedura Plasma de retragere și să își recupereze fondurile”, a mai adăugat Buterin.