Compania General Bytes, unul dintre cei mai mari producători de ATM-uri de criptomonede, a anunțat că a finalizat instalarea a 10 noi automate în aproiere de stațiile de metrou din Praga (este vorba despre stațiile Můstek, Nádraží Veleslavín, Dejvická, Florenc, Černý Most, Zličín, Pankrác, Flora, Skalka și Hlavní Nádraží).

În Praga, rețeaua de metrou are un trafic de aproape 1.6 milioane de persoane în fiecare zi, ceea ce face ca aceste locații să fie perfecte pentru instalarea ATM-urilor, iar orașul este considerat un hub cripto important, cu mai multe sedii de companii specializate – Crypto Anarchy Institute, Paralelní Polis și chiar și sediul central al General Bytes.

De asemenea, cehii au demonstrat interes pentru adopția criptomonedelor, în timp ce autoritățile au o atitudine pozitivă față de acestea. Banca Națională a lansat de exemplu anul trecut un document denumit ”Nu vă temeți de Bitcoin” în care analizează avantajele și dezavantajele criptomonedelor, dar până în prezent nu au fost implementare reglementări specifice pentru acestă piață.

În acest moment, Praga se poate lăuda cu 27 de ATM-uri cripto, iar în total în Cehia se pot găsi 47 de astfel de echipamente, într-o țară cu puțin peste 10 milioane de locuitori. Prin comparație, în România se găsesc 9 ATM-uri la o populație dublă.

General Bytes este în prezent producătorul a 27% dintre toate ATM-urile cripto din lume, cu 858 la nivel mondial din cele 3122 existente.

În ce privește Cehia, anul trecut compania Alza, specializată de comerț online, a inclus criptomonedele ca metodă de plată pentru produse și a instalat două ATM-uri Bitcoin în showroom, iar institutul CEVRO a anunțat de asemenea că studiile de masterat ăn domeniul Științelor Politice și Economice pot fi plătite în Bitcoin.

De asemenea, săptămâna trecută unul dintre furnizorii de energie electrică și gaze din Cehia, Pražská Plynárenská, a declarat că va începe să accepte criptomonede din luna iunie.