Într-o conferință de presă anuală denumită ”Linia Directă”, președintele rus Vladimir Putin a oferit răspunsuri la întrebări legate de viitorul criptomonedelor în Rusia, fără însă a clarifica situația.

Blogger-ul Artem Khokholikov a adresat trei întrebări legate de criptomonede:

”Va avea Rusia propria criptomonedă? Va fi aceasta controlată de guvern? Credeți că în viitorul apropiat criptomonedele vor înlocui complet valutele fiat?”.

Putin a declarat că Rusia nu poate avea propria criptomonedă. Pentru ca prin definiție aceasta este descentralizată și nu poate fi restricționată la granițe. A menționat de asemenea si de procesul de minare, pe care Rusia nu îl reglementează în prezent, dar pe care îl ”tratează cu grijă”.

Cu privire la utilizarea monedelor digitale ca formă de plată, similar valutelor fiat, Putin a menționat că deși țări precum Japonia l-au acceptat deja, sistemul nu funcționează în alte țări deoarece au altă metodă de emitere a banilor:

”Banca Centrală a Federației Ruse nu consideră criptomonedele o metodă de plată sau un depozit cu valoare, deoarece nu sunt susținute de un bun fizic. Trebuie tratate cu grijă și cu precauție”.

Poziția președintelui rus este cât se poate de logică, deoarece în prezent rubla este o valută bazată pe rezervele de aur ale țării și este una dintre cele mai stabile din lume din acest punct de vedere.

Cu toate acestea, Putin este de părere că Rusia trebuie să urmărească acest fenomen mondial cu mare atenție, pentru a stabili cel mai avantajos mod de a ”participa în proces”. Unul dintre aspectele ce trebuie luate în calcul este ”modul în care criptomonedele pot fi utilizate pentru a evita restricțiile în ce privește activitățile financiare internaționale”, o referință la potențialul criptomonedelor de a evita sancțiunile economice impuse de SUA și organismele internaționale.

”Linia Directă” este un eveniment anual transmis live de televiziuni care permite publicului să adreseze întrebări directe președintelui, care de cele mai multe ori clarifică politicile economice și sociale ce urmează să fie adoptate de guvern. Faptul că subiectul criptomonedelor a fost abordat în această sesiune semnalează interesul general manifestat pentru acest domeniu și indică faptul că autoritățile vor lua măsuri în această privință în viitorul apropiat.

De altfel, la sfârșitul lunii mai, Duma de Stat din Rusia a aprobat o lege cu privire la ”Bunurile Digitale” ce include reglementări cu privire la industria cripto, urmând ca legea să fie adoptată începând cu data de 1 iulie.