Despre Silk Road droguri şi infracţiuni cu bitcoin. Cât de reală era ideea că bitcoinul este moneda infractorilor? Marco Santori este un avocat din New York, oraş în care conduce şi o echipă de dezvoltare a blockchain-ului. Santori a acordat un interviu în care a discutat despre căderea din 2013 a Silk Road-ului şi despre impactul pe care l-a avut asupra bitcoinului.

“Încă mi-e ciudă pe mine pentru că nu am cumpărat nici măcar un produs de pe Silk Road”, a declarat acesta la începutul interviului.

“Da, sunt avocat şi da, sunt un om corect. Da, cele mai multe produse erau riscante. Cu toate acestea, Silk Road a reprezentat un moment unic în istorie, iar eu am fost prea ocupat cu avertizarea oamenilor, pentru a avea timp să-mi cumpăr măcar o pereche de ciorapi.

Ca să fiu corect cu mine însumi, totul era încă la început. Era vara lui 2013. În vremea aceea un bitcoin putea fi cumpărat cu 100$. Lucrurile erau mai simple atunci – ethereum nu apăruse încă. Nimeni nu discuta despre legalitatea vânzării monedelor.

Tocmai mă întorsesem dintr-o excursie din Washington DC, unde, alături de alţi membri ai Bitcoin Foundation, am participat la mai multe întruniri ale guvernului în cadrul cărora s-a discutat despre criptomonedă.

A fost ca o mică petrecere, la care au participat FinCEN, IRS, FBI, DEA, SEC, CFPB, CFTC… cam orice agenţie guvernamentală interesată de bitcoin. Nimeni nu avea încredere în bitcoin. De fapt, senzaţia din sală era clară: bitcoinul este folosit de criminali şi aceşti oameni încearcă să ne schimbe părerea.

Expresia “bitcoinul este folosit de criminali” nu a apărut din cauza Silk Road-ului, dar cu siguranţă a fost întărită atunci.

Piaţa Silk Road putea fi accesată doar de pe dark web – Internetul ascuns. Această parte a internetului asigura anonimitatea oricui o accesa şi pentru a ajunge aici era nevoie de un soft special. Odată intrat, puteai cumpăra orice – droguri, pornografie, acte false…cu plata evident în bitcoin.

A fost prima piaţă de acest fel din întreaga lume. Pe măsură ce Silk Road creştea în popularitate, creştea şi ideea că bitcoinul este folosit pentru activităţi ilegale. De aici şi interesul guvernului american.

Drept urmare, Silk Road a fost închis.

Lovitura

Aceasta s-a întâmplat în octombrie 2013, la câteva luni după ce explicasem fiecărei agenţii guvernamentale ce este de fapt bitcoinul.

Nu-mi amintesc de unde am auzit primul zvon, dar ştirile au apărut toate odată – pe site-urile de socializare, emailuri de la clienţi, declaraţii în presă, comunicate ale PR-ului de la Bitcoin Foundation.

În tot corul de voci am sesizat un sentiment de panică, însa singura persoană arestată – şi ulterior condamnată – a fost Ross Ulbricht, părintele Silk Road-ului. Restul utilizatorilor se panicaseră întrucât aveau bani investiţi in bitcoini.

Bitcoinul a fost sistemul sangvin al Silk Road-ului.

Şocul

La Bitcoin Foundation ne gândeam la ce vom comunica publicului. Ca şi avocat, trebuia să avertizez clienţii asupra riscurilor. Oare urma să fie interzisă criptomoneda? Sau să fie bitcoinul clasificat ca produs de contrabandă?

Oare guvernul urma să îi declare pe clienţii noştri (n.r. în afacerile cu bitcoini) că încercau să spele bani? Dacă da, o întreaga industrie ar fi fost ştearsă din sistemul financiar…

Odată ce s-a răspândit vestea, media a emis ipoteze cum că tranzacţiile cu bitcoin vor scădea la zero, la fel ca şi preţul acestuia. Doar bitcoinul era folosit de criminali, expresia devenise populară, şi acum când cel mai mare criminal fusese prins, la ce mai folosea bitcoinul?

În acel moment puteam face doar presupuneri. Cine putea şti cu adevărat ce intenţii au utilizatorii unei reţele anonime? Puteam doar să estimăm cât de mult era legat bitcoinul de Silk Road. Însă mulţi oameni au crezut că bitcoinul era într-o legătură foarte strânsă cu această piaţă neagră.

Cu toate acestea, au greşit. Când au fost verificate tranzacţiile, acestea nu se împuţinaseră. Ba mai mult, crescuseră. Preţul a scăzut, dar aproape imediat şi-a revenit şi a depăşit cotaţiile anterioare Silk Road-ului. Era ceva incredibil.

Evaluarea daunelor

Într-unul din comunicatele emise de la Bitcoin Foundation am spus că bitcoinul era o monedă care în sfârşit scăpase de asocierea incorectă cu piaţa neagră.

Cotaţiile şi cantităţile tranzacţionate demonstrau ca nu era nicio legătură cu intenţiile criminale. Expresia “bitcoinul este pentru criminali” – era din start falsă.

Şi s-a dovedit că am avut dreptate. Tot ce se întâmplase fusese doar o parte a poveştii. Povestea întreagă era mult mai amplă şi mai complicată, întrucât aproape imediat au apărut alte clone ale Silk Road-ului.

Într-un an au apărut mai multe pieţe negre unde se folosea bitcoinul. Unele foloseau chiar şi  alte criptomonede, care asigurau mai multă anonimitate.

Cu toate acestea, au început să se înmulţească tranzacţiile, chiar şi în ţările în curs de dezvoltare. Oamenii foloseau bitcoinul pentru a îşi îmbunătăţi nivelul de trai. Se împrăştiaseră zvonurile care spuneau că există o alternativă la inflaţie şi la managementul financiar defectuos practicat de guverne.

Impactul de durată

Totuşi, odată cu Silk Road-ul a fost demonstrat că bitcoinul poate fi folosit atât în activităţi ilegale, cât şi în cadrul unor tranzacţii care respectă litera legii.

Per total însă, utilizarea lui pentru afaceri ilegale, a fost mult mai mică decât s-ar fi aşteptat oricine. Silk Road-ul a schimbat ceea ce credeam înainte despre anonimitate. A fost un moment unic în istorie, iar efectele au schimbat chiar şi industria.

Mi-a schimbat şi mie percepţia pe care o aveam în practica avocăţească. Dar atunci, nu am reuşit să-mi fac curaj să ma conectez şi să-mi cumpăr o pereche de şosete.

O să-mi dau o palmă.

Sursa – Coindesk