Virgil Griffith, unul dintre cei mai vechi dezvoltatori Ethereum, a fost arestat de FBI pe 28 noiembrie la Aeroportul Internațional din Los Angeles. El este acuzat că a călătorit în Coreea de Nord pentru a ajuta regimul să utilizeze tehnologia blockchain pentru a evita sancțiunile SUA.

Conform declarațiilor publicate de Procuratura din Manhattan, Griffith a vizitat „unul dintre cei mai importanți adversari ai Statelor Unite ale Americii” pentru a participa și a prezenta o lucrare la Conferința de blockchain și criptomonede din Pyongyang. Departamentul de Stat nu i-a acordat permisiunea pentru a face acest lucru și l-a avertizat să nu facă deplasarea.

În plus, membrul Fundației Ethereum este acuzat că a formulat planuri „de a facilita schimbul de criptomonede între DPRK și Coreea de Sud”. Acest demers ar încălca sancțiunile împotriva Coreei de Nord deoarece ar fi învățat publicul cum să folosească tehnologia blockchain pentru a se sustrage acestor sancțiuni.

Virgil Griffith este acuzat ca a incalcat IEEPA

În urma arestării, William F. Sweeney Jr., adjunct al FBI, a declarat:

„Nu putem permite nimănui să se sustragă sancțiunilor, deoarece consecințele obținerii de finanțare, tehnologie și informații din Coreea de Nord pentru a-și continua dorința de a construi arme nucleare pun lumea în pericol. Este și mai grav că un cetățean american a ales să ajute adversarul nostru. ”

Griffth este acuzat de conspirație pentru a încălca IEEPA, care are un termen maxim de 20 de ani de închisoare.

Dezvoltatorul a susținut că prezentarea sa a inclus informații publice, iar Fundația Ethereum s-a distanțat de incident:

„Fundația este la curent cu recentele acuzații depuse împotriva lui Virgil Griffith. Putem confirma că Fundația nu a fost reprezentată în niciun fel la evenimentele prezentate în dosarul Departamentului Justiției și că Fundația nu a aprobat și nici nu a susținut nici o astfel de călătorie, ceea ce o face o problemă personală. Continuăm să monitorizăm situația pe măsură ce se dezvoltă. ”

CryptoZZ