În cadrul unei sesiuni speciale organizate de OmiseGO în 30 mai, Vitalik Buterin a prezentat cele două proiecte de upgrade ale rețelei Ethereum, Sharding și Plasma. Acestea oferă avantajul unei viteze sporite de tranzacționare – de până la 10.000x în opinia sa.

În prezent, blockchain-ul Ethereum poate suporta până la 15 tranzacții pe secundă. Ceea ce este clar insuficient având în vedere popularitatea în creșterea dApps și multiplicarea acestora. Din acest motiv, echipa de dezvoltatori a proiectului lucrează în prezent la două upgrade-uri Sharding și Plasma care vor crește eficiența rețelei fără a compromite securitatea acesteia.

Sharding

Acesta este prima etapă de creștere a scalabilității rețelei. Are rolul de a îmbunătăți blockchain-ul existent prin modificarea modului în care sunt validate tranzacțiile.

În prezent, fiecare nod din rețeaua Ethereum trebuie să proceseze toate tranzacțiile care trec prin el.

Acest proces asigură securitate, însă în același timp înseamnă că validarea lor se face cu viteza nodurilor individuale. Sharding își propune să împartă blockchain-ul în mai multe mini-rețele denumite shards. Aceste mini-retele vor conține istorice de tranzacții independente, astfel încât nodurile trebuie să proceseze mai puțin.

În acest mod, numărul de tranzacții procesate va fi exponențial mai mare la nivel de rețea.

Plasma

Etapa a doua a creșterii scalabilității presupune crearea unei soluții conectate la blockchain. Aceste solutii trebuie să gestioneze tranzacțiile off-chain și contractele smart, transmițând doar tranzacțiile complete pe rețeaua Ethereum.

Plasma poate fi considerată o ramură a rețelei, care la rândul său se poate ramifica mai departe, toate fiind conectate la blockchain-ul principal. Prin gestionarea operațiunilor de pe ramurile respective, ce nu mai trebuie replicate pe rețeaua principală, Plasma va scădea semnificativ numărul de tranzacții ce trebuie confirmate și va permite astfel o reducere a comisioanelor.

Cele două upgrade-uri sunt complementare și au un efect de multiplicare – dacă prin Sharding scalabilitatea crește de 100 de ori, de exemplu, prin implementarea Plasma, care la rândul său poate gestiona de 100 de ori mai multe tranzacții, efectul final va fi de multiplicare a eficienței de 10.000 de ori.

Prezentarea completă poate fi vizualizată aici.