Tranzacții cu bitcoin fără comisioane?

În data de 25 ianuarie, aplicația de brokeraj Robinhood a anunțat că începând cu luna februarie utilizatorii vor putea tranzacționa bitcoin și ethereum fără niciun fel de taxe. Având în vedere că în prezent comisioanele pe platformele precum Coinbase variază între 0,1% și 4%, știrea a stârnit entuziasm printre cei interesați de tranzacționarea criptomonedelor.

De asemenea, aplicația Robinhood va permite utilizatorilor să se mențină la curent cu prețurile altor monede precum ripple și  altele, dar posibilitatea de tranzacționare se va limita doar la bitcoin și ethereum.

Scopul acestei decizii este de a atrage mai mulți traderi pe platformă, care în prezent numără mai mult de 3 milioane de utilizatori.

Co-fondatorul aplicației, Vlad Tenev a declarat:

  • ”Planificăm să operăm aceste tranzacții fără a urmări să obținem profit în viitor. Scopul Robinhood Crypto este să ne crească baza de clienți și să acopere nevoile utilizatorilor existenți. Considerăm că tehnologia criptomonedelor are potențialul de a reorganiza fundamental modul în care banii funcționează, deoarece puterea deținută în trecut de instituțiile financiare este acum pusă în mânile publicului larg”.

Anunțul Robinhood a generat un val de peste 1 milion de utilizatori care s-au înscris pentru utilizarea aplicației.

bitcoin-invest

Câteva zile mai tarziu, aplicația Square Cash, utilizată pentru trimiterea și primirea de bani fiat, a introdus Bitcoin ca monedă de tranzacții pentru aproape toți utilizatorii (cu excepția celor din New York, Georgia, Hawaii și Wyoming).

Square Cash funcționează pe o rețea de PoS, ceea ce înseamnă că includerea BTC printre monedele acceptate va facilita în viitor plățile către orice comerciant care folosește sistemul de plată a companiei mamă Square.

Directorul general al Square, Jack Dorsey, a afirmat că nu vor impune comisioane de tranzacționare pentru bitcoin versus monede fiat, ci vor utiliza ca referință prețul mediu al pieței (medie calculată în funcție de prețurile de pe cele mai mare exchange-uri existente).

În conformitate cu site-ul companiei, utilizatorii pot cumpăra bitcoin în valoare de până la 10.000 $ pe săptămână și nu va exista o limită pentru vânzare.

În noiembrie 2017, Square a anunțat că va lansa o opțiune de tranzacționare a bitcoin unul numar de 3 milioane de clienți selectați, ceea ce determinat o creștere a valorii acțiunilor companiei cu un milard de dolari in cinci zile.

În urma anunțului cu privire la disponibilitatea trazacțiilor cu BTC pentru majoritatea utilizatorilor, valoarea acțiunilor lor a crescut cu 3 procente într-o zi.

Este clar că interesul pentru criptomonede este  în creștere în rându publicului larg, însă rîmâne de văzut dacă dezvoltarea tehnologiei poate ține pasul cu acest trend.