EDF, una dintre cele mai mari companii de electricitate din SUA, testează o aplicație descentralizată Ethereum. Este vorba de un proiect dezvoltat de start-up-ul iExec, un dApp ce operează pe mainnet-ul ETH.

Compania de electricitate a optat să lanseze propriul software GPUSPH pentru simulatoarele vizuale pe iExec în loc de un mediu de calcul tradițional.

În mod specific, simulatorul explorează un câmp numit “hidrodinamica particulelor omogenizate” (“smoothed particle hydrodynamics”) pentru modelarea fluidelor. Acest software tehnic utilizat în aplicația GPUSPH este util pentru studierea unor aspecte relevante în activitatea companiei. Se pot gestiona de exeplu barajele de hidrocentrale sau chiar răcirea lavei.

EDF încearcă să determine dacă blockchain-ul Ethereum adaugă beneficii simulatorului, care de obicei rulează pe un GPU.

vinde bitcoin

 

În calitate de inginer blockchain pentru EDF, Gilles Deleuze a declarat:

“Într-o perspectivă mai largă, […] dezvoltarea puterii de calcul distribuite este un scenariu credibil pentru viitor. Tehnologia blockchain poate avea o aplicabilitate interesantă în acest domeniu, astfel încât am decis să o explorăm.”

Compania de electricitate EDF se clasează pe locul 5 în Statele Unite în topul companiilor electrice și are un market cap de 33 miliarde de dolari.

iExec, una dintre cele mai vechi dApp Ethereum

Creată inițial ca o extensie a unui proiect de cercetare vechi de zece ani, iExec este una dintre cele mai vechi dApps Ethereum. A fost lansată în 2016 pentru a explora conceptul de cloud computing pe blockchain. În prezent, domeniul de cloud computing este dominat de companii mari, cum ar fi Amazon. Echipa iExec încearcă să descentralizeze forma de calcul utilizând blockchain-ul Ethereum.

 

Dezvoltatorul iExec, Jean-Charles Cabelguen, a susținut că utilizarea iExec pentru GPUSPH oferă multe avantaje. Aceasta permite monitorizarea clară a stării și a puterii de calcul a aplicației și creșterea rezistenței acesteia prin descentralizarea rețelei.

Una dintre cele mai presante probleme cu care se confruntă blockchain-ul Ethereum în prezent este scalabilitatea. iExec a creat o soluția proprie de scalare pentru a asigura funcționalitatea aplicației:

“Calculul greu se face off-chain și nu împovărează rețeaua. Ulterior, blockchain este folosit pentru a ajunge la un consens cu privire la valabilitatea rezultatelor calculului. Un hash din acest rezultat este stocat pe blockchain”,

a explicat Cabelguen.

Aparent, soluția tehnică oferită a convins una dintre cele mai mari companii electrice din lume că tehnologia merită explorată. Deleuze a adăugat că Compania de electricitate EDF intenționează să lanseze alte experimente pe iExec în viitor, precizând:

“Planul este de a continua cu alte coduri științifice deschise care necesită, eventual, alte tipuri de baze de lucru”.