Ne apropiem de înjumătățirea recompensei bitcoin și mulți se întreabă dacă acest eveniment va dubla prețul bitcoin pentru a compensa înjumătățirea de stoc sau dacă va duce la o cădere și la o depresiune de preț datorită creșterii întârzierilor de confirmare.

Pe 11 iulie, în doar două luni, se înjumătățește recompensa. Teoretic, prețurile ar trebui să crească, presupunând că cererea rămâne constantă, iar mulți bitcoineri speră că înjumătățirea va declanșa o bulă comparabilă cu creșterea stratosferică din 2011, din primăvara lui 2013 și din noiembrie 2013. Unii ridică problema cum că, de data asta, lucrurile nu vor sta chiar așa pentru că pentru prima oară în istorie bitcoinul se lovește de capac – de capacitatea de tranzacție.

Volumul de tranzacții și prețul

Relația dintre preț și volumul de tranzacții a fost identificat încă din 2013. Graficul de mai jos arată o corelație remarcabilă.

înjumătățirea bitcoin

Din cauza limitei de tranzacții, prețul a ajuns la un nivel de stabilitate despre care analiștii spun că este fără precedent, apropiindu-se de gama de 470 de dolari americani. S-ar putea să crească și mai mult, mai ales pe măsură ce ne apropiem de înjumătățire, dar astfel de străpungeri sunt de obicei urmate de o creștere a nivelului de tranzacție, care cauzează întârzieri din ce în ce mai mari, ceea ce duce la nemulțumiri în rândul clienților și la o posibilă pauză în creșterea prețului.

Dacă se menține acest ritm și rpețul nu compensează oferta redusă, minerii mai puțin profitabili ar putea să-și oprească rata de hash, ceea ce ar duce la o și mai mare centralizare a minării.

Motive de îngrijorare odată cu înjumătățirea bitcoin

Au apărut motive de îngrijorare cum că în perioada de două săptâmâni de când minerii își închid rata de hash și se ajustează dificultatea, întârzierile în confirmare ar putea să fie exacerbate, pentru că durează mai mult ca blockurile să fie găsite. Acest lucru duce la o creștere a comisioanelor și la o reducere a prețului, făcând minerii mai puțin profitaibli să-și închidă hashrate-ul, ceea ce ar crea un cerc vicios.

Ca răspuns la aceste probleme, este foarte probabil ca fermele de minare mari să își ia măsuri de precauție pentru a preveni o astfel de cădere. Mai mult, conform analizelor recente, profitabilitatea unora dintre pool-uri este chiar de 135%, iar majoritatea sunt peste 100%, dar pool-ul Kano, care are în acest moment aproximativ 2% din share-ul hash de pe rețea are profituri de doar 65%.

Odată ce oferta se înjumătățește, minerii ar putea să opereze în pierdere. Alte pool-uri de minare, cum ar fi Antpool, au profituri de doar 105%, care ar fi redus în urma înjumătățirii la 5%, presupunând că nu crește dificultatea. La această margine îngustă de profit, e foarte ușor să cazi de partea cealaltă și să ajungi la pierdere.

Jihan Wu, co-fondator al Antpool/Bitmain, unul dintre cele mai mari pool-uri de mianre și operatori de hashrate, recunoscând într-o oarecare măsură dificultățile cu care s-ar putea confrunta minerii, a postat niște mesaje pe twitter indicând faptul că este nemulțumit de faptul că nu se crește capacitatea.

Ca mulți alți mineri care au semnat acordul din Hong kong, ar fi sperat că vor fi salvați de ideea martorului segregat. O altă bifurcație soft este în proces de dezvoltare, și a avut parte de adopție în rândul minerilor de abia 35%. Segwit încă nu a fost lansat, deși suntem la jumătatea lui mai iar înjumătățirea e la doar două luni distanță. O astfel de salvare ar putea să vină în câteva luni, ceea ce duce la întrebări legate de capacitatea tranzacției.

Este bitcoinul competitiv?

Într-o postare recentă, Roger Ver, unul dintre cei mai vocali partizani bitcoin, a spus de multe ori că este de partea creșterii dimensiunii blockului. După ce a descris o idee de competiție pe o piață liberă, a pus problema că dacă bitcoin nu oferă acces, atunci băncile vor veni cu un Spy Coin, ceea ce ar duce la posibilitatea ca toată lumea să tranzacționeze pe un blockchain controlat.

Conform spuselor lui Ver, bitcoin are acum posibilitatea să vină cu niște funcționalități care să dea puterea maselor și, în acest fel, să creeze un viitor mai echitabil. Așadar, ar trebui să se miște mai  repede pentru a deveni competitiv.

Totuși, în acest moment, bitcoinul este paralizat, cu o limită de tranzacție care îl poate scoate din afaceri, cu o creștere a comisioanelor, cenzură care duce la o comunitate divizată și promisiuni de creștere a capacității care întârzie cu lunile.

Natura descentralizată a bitcoinului ar putea totuși să își arate calitățile. În ciuda dificultăților, prețul ar putea totuși să se dubleze.

Sursa – CoinDesk