Dezvoltatorul Bitcoin Core, Peiter Wuille, a introdus un nou limbaj de programare numit Miniscript. Acesta poate fi folosit pentru a simplifica dezvoltarea contractelor inteligente pentru Bitcoin.

Unul dintre cei mai prolifici și respectați dezvoltatori Core, Wuille este responsabil pentru crearea și implementarea Segregated Witness (SegWit).

vinde bitcoin

Miniscript este construit pe baza limbajului Script existent pentru contractele inteligente Bitcoin și își propune să-l optimizeze. Scriptul permite specificarea anumitor condiții care trebuie îndeplinite pentru a putea cheltui bitcoin. De exemplu, poate stabili un termen limită pentru tranzacții sau poate solicita mai multe semnături pentru a verifica o tranzacție.

În prezent, limbajul Script este foarte dificil de utilizat pentru a realiza diverse tipuri de analiză statică, semnare generică și compilare de politici. Conform documentației lui Wuille, funcțiile Miniscript sunt o reprezentare pentru scripturi care face posibile aceste operațiuni.

Cum ajuta Miniscript?

Wuille a publicat pe Twitter un exemplu referitor la modul în care Miniscript poate fi utilizat:

”Imaginați-vă că o companie dorește să își protejeze fondurile stocate la rece folosind o politică multisig. Aceasta necesită aprobare din partea a doi dintre cei 3 directori executivi. Cu toate acestea, unul dintre executivi are un program de configurare bazat pe 2FA / multisig / timelock. Întreaga configurație poate fi unul dintre „participanții” multisig”

Dezvoltatorul a declarat că, dacă va exista cerere, va lucra la încorporarea unor părți din Miniscript în nucleul Bitcoin. Limbajul de programare a fost deja supus unor testări ample în conformitate cu regulile de consens Bitcoin. Wuille este de părere că Ministrict ar putea funcționa cu mai multe tehnologii de portofel, iar ceilalți dezvoltatorii lucrează la o bibliotecă Rust pentru aceasta.