Exchange-ul Binance și-a informat clienții din Belarus că serviciile sale nu vor mai fi disponibile în această țară. Anterior, platforma a implementat restricții similare pentru rezidenții altor țări, precum Republica Islamică Iran și Zimbabwe.

Belarusii pierd accesul la unul dintre cele mai mare exchange-uri cripto mondiale

Anunțul Binance nu a specificat în mod explicit când vor intra în vigoare restricțiile. Cu toate acestea, termenii de utilizare a platformei au fost actualizați pentru a reflecta această modificare.

Justificarea dată de companie este că nu oferă servicii pentru țările care se află pe listele de sancțiuni comerciale sau economice, cum ar fi cele pregătite de Consiliul de Securitate al ONU și Oficiul pentru controlul activelor străine din cadrul Departamentului Trezoreriei SUA (OFAC).

Anunțul apare imediat după ce Binance a impus restricții altor țări în conformitate cu sancțiunile occidentale. În noiembrie, mai multe platforme globale, inclusiv Binance, au rupt legăturile cu Iranul. Rezidenții din Zimbabwe au fost, de asemenea, informați că schimbul nu este în măsură să ofere servicii în țara lor și li sa spus să-și retragă fondurile.

În prezent, Binance este cea mai mare platformă digitală de tranzacționare a criptomonedelor pe bază de volum.

Rusia nu a fost restricționată

Gleb Kostarev, reprezentant al Binance în Federația Rusă, a confirmat autenticitatea anunțului din Belarus. El a menționat, de asemenea, că noile restricții nu vor afecta rezidenții ruși. Dar tratamentul diferit al celor două țări ridică întrebări cu privire la rațiunea care stă la baza deciziei.

Cele două națiuni sunt membre ale Uniunii Economice Eurasiatice, care formează o piață comună. Ele sunt, de asemenea, supuse sancțiunilor din S.U.A. Însă, în timp ce Washingtonul și-a extins în mod constant măsurile cu privire la Rusia, în ultimii trei ani au fost acordate sancțiuni pentru nouă societăți din Belarus. În octombrie, OFAC a prelungit derogările pentru încă un an. Măsura face parte dintr-o politică care vizează încurajarea reformelor în țară, care este un aliat tradițional al Moscovei.

Belarușii au alte opțiuni de cumpărare a criptomonedelor

Belarus este una dintre puținele jurisdicții din Europa care au adoptat reglementări cripto-prietenoase. Numărul entităților fintech care operează în țară a crescut odată cu intrarea în vigoare a decretului prezidențial din martie. Ordinul a legalizat activitățile de afaceri ale companiilor cripte și blockchain înregistrate în Parcul tehnologic din Belarus (HTP) din Minsk.

Cu toate acestea, circulația și schimbul de criptomonede rămân în mare parte nereglementate. Nu există exchange-uri cripto înregistrate în decizia HTP.

Decizia Binance de a restrânge serviciile în țară va îngreuna comercializarea de criptomonede în Belarus.

Din fericire, sunt disponibile alte opțiuni. O serie de platforme online oferă servicii de schimb în spațiul post-sovietic. Best Change, de exemplu, enumeră zeci de exchange-uri online verificate, în care cripto-entuziaștii pot dobândi și tranzacționa criptomonede.

Mai multe platforme acceptă metode populare de plată, cum ar fi Qiwi și Yandex Money, dar sunt posibile și achiziții de carduri de credit / debit.

Belarusii pot comanda cartele MasterCard preplatite de la Belarusbank, o bancă comercială de top din țară.

Cartela Carte Blanche acceptă depozite în patru valute – ruble bieloruse, ruble rusești, euro și dolari SUA. Fondurile depuse pot fi apoi folosite pentru a cumpăra criptomonede pe oricare exchange care acceptă astfel de carduri.

Comunitățile de tip peer-to-peer

cum ar fi LocalBitcoins, sunt, de asemenea, disponibile în Belarus. Recent, a fost lansată și plaforma Crexby, care a anunțat recent că intenționează să introducă sprijin pentru tranzacțiile cu ruble din Belarus. Compania este deja în contact cu oficialii guvernamentali din Minsk pentru a asigura respectarea reglementărilor locale.