Cu toată atitudinea de desconsiderare manifestată de Mastercard pentru Bitcoin, gigantul financiar este foarte interesat de patente blockchain. Ultimul astfel de proiect este similar cu serviciile existente de coin mixing, precum Bitcoin Tumbler.

Mastercard a depus documentație pentru a obține un patent pentru un sistem de anonimizare a tranzacțiilor prin convertirea unei tranzacții în mai multe transmisii fracționate, care să ascundă originea acesteia.

Coin mixers

Coin mixing, numită și “tumbling”, este procesul de a lua o mulțime de intrări diferite de la expeditori. Acestea sunt amestecate ca într-o mașină de spălat și sunt ulterior emise ca noi tranzacții de la sursa fondurilor către adresa destinatarului.

Se crează o tranzacție pe site-ul mixerului, apoi se menționează ce valoare are și cui trebuie să fie trimisă. Serviciile de mixing performante oferă inclusiv opțiunea de a alege câte runde de amestecare să fie folosite. Asta înseamnă că monedele vor fi rulate între portofele de pe server înainte de a fi trimise.

Există mai multe metode de coin mixing disponibile când vine vorba de criptomonede. În sine nu este o activitate ilegală, fiind similară cu schimbarea unei bancote la magazin. Problema legală este că în prezent nu se poate asigura legalitatea fondurilor folosite pentru schimb. Criptomonedele sunt fungibile, ceea ce înseamnă că pot proveni și din activități ilegale.

Multe platforme oferă servicii de tip Bitcoin Tumbler în comunitatea cripto în prezent.

Mastercard Tumbler

Conceptul prezentat de Mastercard este descris astfel:

”Nodul blockchain primește solicitarea și poate procesa tranzacția pentru a transfera suma specifică din portofelul blockchain de pe serverul de procesare la cea a dispozitivului destinatar.

Prin urmare, expeditorul poate transfera o anumită sumă de monedă digitală destinatarului cu o anonimitate crescută. Blockchain-ul poate reflecta numai faptul că expeditorul a trimis o monedă către serverul de procesare și că destinatarul a primit suma respectivă de la serverul de procesare.

Atunci când se utilizează serverul de procesare pentru mai multe tranzacții și cu mai multe entități care folosesc serverul de procesare, adevărata sursă sau destinație pentru orice tranzacție este ascunsă până la punctul de a fi imposibil de identificat. Dacă se utilizează pentru fiecare tranzacție, un observator care examinează tranzacțiile unui anume expeditor va vedea transferuri către și de la serverul de procesare. Nu va putea afla informații despre obiceiurile de cheltuială, protejând astfel anonimatul expeditorului.”

Versiunea Mastercard oferă inclusiv opțiunea de utilizare a mai multor portofele odată sau de modificare a sumelor incluse în tumbler.

”În unele exemple de realizare, serverul de procesare poate utiliza mai multe portofele blockchain pentru a crește în continuare anonimatul. În astfel de exemple de realizare, serverul de procesare poate avea o multitudine de perechi de chei criptografice diferite. […]

În alte exemple de realizare, serverul de procesare poate, de asemenea, să anonimizeze tranzacțiile prin obscurarea sumelor de transfer. De exemplu, un transfer total de 36 de unități de monedă poate fi realizat în trei tranzacții cu 12 unități de monedă.”

Greu de implementat

Fiind o companie financiară reglementată, Mastercard nu are în prezent posibilitatea de a implementa un astfel de concept fără aprobarea autorităților. Toate tranzacțiile realizate prin intermediul lor trebuie să fie supuse procedurilor KYC și AML.

Cu toate acestea, este clar că gigantul financiar și-a extins interesul pentru utilizarea tehnologiei blockchain în propria activitate. Patentul pentru serviciile de tip tumbler sunt doar ultimul exemplu în acest sens. Dacă reușesc să le implementeze, comunitatea financiară va beneficia practic de un serviciu de coin mixing reglementat.