Mulți investitori din comunitatea cripto se așteaptă ca anul 2019 să fie anul în care relația dintre bănci și criptomonede se va normaliza.

Comunitățile și companiile cripto și entitățile bancare au o relație interesantă. Deși în teorie băncile sunt dispuse să accepte active digitale, realitatea este complet diferită. Multe persoane sunt penalizate pentru folosirea conturilor bancare pentru achiziționarea de active digitale. Băncile din mai multe țări pot întreprinde acțiuni de blocare a conturilor în cazul în care proprietarul depozitează fonduri lichidate dintr-un depozit de cripto sau alte astfel de tranzacții. Ca rezultat, mulți furnizori nu sunt dispuși să accepte bicoin și alte criptomonede.

De multe ori, justificarea pentru lipsa de cooperare a băncilor este că se simt amenințate de creșterea adopției criptomonedelor. Alte explicații au legătură cu intervenția guvernului și măsurile de combatere a spălării banilor.

Vestea bună este că 2019 poate fi anul în care se pot schimba relațiile dintre dintre bănci și criptomonede. Problemele cu care se confruntă comunitatea cripto ar putea fi rezolvate. De la incertitudinea de reglementare până la entitățile fragmentate care domină sectorul cripto și alți factori vor ajunge la soluționare. Astfel, sistemul va deveni mult mai compatibil, mai prietenos și mai curat. Este posibil chiar ca băncile să fie dispuse să-și deschidă porțile pentru comunitatea cripto.

EQIBank – bancă offshore pentru cripto și valute

Un exemplu pozitiv de armonizare a relației dintre bănci și criptomonede este EQIBank. Aceasta se definește drept prima bancă licențiată și reglementată din lume pentru valute naționale, criptomonede și active digitale. Pentru prima dată, clienții pot gestiona activele tradiționale și cripto într-o singură relație bancară. În același timp, pot accesa o gamă largă de servicii, inclusiv tranzacționare, custodie, împrumut, compensare și decontare.

Fondată de fosta HSBC, Credit Suisse, Bank of New York și UBS, EQIBank deține o licență bancară completă și nerestricționată în CARICOM. De asemenea, este reglementată de Unitatea de Servicii Financiare și de Banca Centrală Centrală din Caraibe și oferă servicii pentru persoane fizice, investitori instituționali și corporații.

EQIBank intenționează să deschidă conturi private și corporative de la sfârșitul anului 2018. Acest lucru va permite clienților care utilizează criptomonede să tranzacționeze și să participe la un program de împrumuturi cripto peer-to-peer.

Banca operează offshore, ceea ce îi facilitează funcționarea pe fondul incertitudinii de reglementare.

Au existat câteva bănci mici europene care au făcut încercări similare. Jucătorii mici care se implică în acest domeniu au șanse mari să obțină o cotă de piață semnificativă din cauza lipsei concurenței. Există, de asemenea, multe companii și persoane care caută servicii în industria cripto.