Anatoly Aksakov, președintele Comisiei pentru piața financiară din Duma de Stat, este de părere că cripto rubla va fi lansată în următorii doi sau trei ani. Aksakov și-a exprimat opinia într-un interviu acordat ziarului Ria Novosti:

“Pot să-mi exprim punctul meu de vedere, pentru că până acum Banca Centrală din Rusia este conservatoare. Din punctul meu de vedere, cripto rubla poate fi creată în Federația Rusă. Cripto rubla este versiunea bazată pe blockchain a monedei naționale, mai sigură și mai transparentă. Cu cât se folosește mai mult tehnologia blockchain în sistmeul financiar, cu atât mai mare este probabilitatea unei cripto-ruble. Cred că va fi lansată în doi sau trei ani “,

a declarat președintele comisie rusești.

Poate fi implementata cripto rubla?

Potrivit lui Aksakov, o cripto rublă poate fi bazată pe depozite în instituții de credit autorizate în moneda națională rusească.

“Ideea este că această rublă nu se deosebește de rubla fiat, cu excepția faptului că se bazează pe blockchain”,

a explicat el.

ro.exchange

Șeful Comitetului Dumei de Stat a remarcat, de asemenea, că mai multe proiecte care vizează emiterea de criptomonede securizate sunt în prezent testate în cadrul sandbox-ului organizat de Banca Rusiei.

Acest mediu a fost creat pentru a studia diferite instrumente financiare noi din punctul de vedere al relevanței. De asemenea, urmărește să identifice opțiunile cele mai avantajoase de reglementare și să afle cum pot fi puse în practică.

Legile cripto rusești, încă în dezbatere

Statutul juridic al contractelor inteligente, al criptomonedelor, al ICO, al operațiunilor miniere și al operațiunilor de crowdfunding în Rusia nu a fost încă determinat. În martie 2018, trei legi au fost adoptate în prima lectură în Duma de Stat pentru a elimina acest decalaj. Autoritățile rusești doresc să creeze reglementări cât mai bune pentru economia digitală.

Cu toate acestea, Banca Rusiei a declarat în repetate rânduri că nu este de acord cu achiziționarea de criptomonede cu ruble sau alte tipuri de valute fiat. De asemenea, nu dorește să susșină utilizarea monedelor digitale ca metodă de plată. Principala problemă este că identificarea proprietarilor de criptomonede este foarte dificilă și există riscul legalizării tranzacțiilor suspecte.

Aksakov este însă optimist cu privire la viitorul criptomonedelor:

”Cred că, de îndată ce vom adopta Legea privind activele financiare digitale, va începe practica reală de implementare. Asta va da naștere la propuneri relevante pentru a crea condiții legale de utilizarea a criptomonedelor și în special a cripto-rublei”,

a încheiat el.