Serviciile de procesare plăți cu Bitcoin au raportat o scădere a numărului de tranzacții în ultimele luni. Motivele oferite pentru acestă evoluție sunt volatilitatea, comisioanele de tranzacții și imposibilitatea de a anula tranzacțiile.

Cele mai importante companii din domeniu, BitPay, Coinify și GoCoin, au raportat că în septembrie 2017, plățile procesate s-au ridicat la 411 milioane de dolari. Valoarea minimă din acest an a ajuns la  60 milioane în mai 2018. În luna iulie, plățile cu bitcoin s-au ridicat la 69 milioane de dolari.

Aceste rezultate sugerează că oamenii preferă să nu cheltuiască criptomonedele deținute pentru bunuri și servicii, preferând să le folosească pentru investiții speculative.

Modul în care Bitcoin este utilizat se schimbă, analiștii fiind de părere că scăderea utilizării ca metodă de plată se datorează volatilității, comisioanelor de tranzacții și imposibilitatea de a analiza tranzacțiilor.

Nicholas Weaver, de la  International Computer Science Institute, a concluzionat:

”Nu este utilizabil pentru cumpărături. De cele mai multe ori, costul unei tranzacții cu Bitcoin este mult mai mare decât cel al plăților cu cardul de credit”.

De asemenea

Imposibilitatea de a anula tranzacțiile este o problemă, mai ales când se întâlnesc situații de fraudă.

Kim Grauer, senior economist la Chainanalysis, susține că volatilitatea prețului este un alt motiv care determină scăderea utilizării Bitcoin ca metodă de plată.

”Într-o singură zi, poți să pierzi 1000$ dacă cheltuiești un BTC”, susține analistul, subliniind că în câteva luni prețul a variat de la 20.000$ la 7000$.

Unele companii au renunțat la Bitcoin ca metodă de plată de când volatiliatea prețului a crescut. În ianuarie, sistemul de plăți Stripe Inc a încetat suportul pentru BTC. Unii furnizori de servicii de turism precum Expedia au încetat să mai accepte criptomonede.

Costul tranzacțiilor a reprezentat de asemena o mare problemă. În decembrie 2017, comisionele au ajuns la 54$ . Chiar dacă în prezent au scăzut sub 1 $, este un sistem impractic pentru micile afaceri, precum cele care vând cafea.

Totuși, o parte dintre celalate criptomonede sunt într-o situație și mai negativă decât Bitcoin în ce privește comisioanele de tranzacții. De exemplu, în luna iunie, comisionele pentru Ethereum le-au depășit pe cele ale Bitcoin.

Cu toate acestea

Există încă anumite situații în care utilizarea Bitcoin este avantajoasă. Plata salariilor pentru colaboratorii din alte țări este un astfel de exemplu. Indiferent de comision, Bitcoin este o metodă mai ieftină și mai rapidă a plații salariilor comparativ cu Paypal, de exemplu. Acesta din urmă practică un comision de 5%.

Sonny Singh, directorul comerical al BitPay, este optimist cu privire la viitor. El subliniază o creștere a numărului de companii care își plătesc colaboratorii cu Bitcoin. Asemenea exemple includ firme de avocatură, companii de hosting, firme de contabilitate, proprietari de imobile și distribuitori de software.

De asemenea, au crescut cumpărăturile pentru produse mai scumpe contra criptomonede. Overstock.com a raportat că în prima jumătate a lui 2018, cumpărăturile de mobilă și laptopuri cu criptomonede s-au dublat.