Guvernul Turciei planifică să lanseze o criptomonedă emisă de Banca Centrală pâna în 2023. Cel de-al Xl-lea Plan de Dezvoltare pentru perioada 2019-2023 include o propunere de lansarea unei monede digitale bazată pe Blockchain.

Comisia a planificat, de asemenea, încurajarea securitizării activelor stocate în bănci. După ce Venezuela, care a introdus o criptomonedă susținută de rezerva de petrol “petro”, aceasta va fi prima criptomonedă susținută de o bancă centrală.

Criptomonedele, foarte populare în Turcia

Unul dintre motivele ce stau la baza deciziei guvernului este popularitatea criptomonedelor în țară. Un raport recent relevă că 18% dintre turci dețin Bitcoin sau alte monede digitale. Potrivit CoinLib, volumul influxului de bani din Turcia în piața cripto este de aproximativ 50% din cel provenit din Marea Britanie.

Guvernul Turciei va încerca, de asemenea, să stabilească legături financiare mai puternice în Europa prin fonduri monetare, sisteme internaționale de plăți și noi sisteme fiscale. Țara promovează digitalizarea certificatelor de leasing, a portofoliilor de acțiuni și a altor tipuri de documente.

Economie cu probleme

Jan Dehn, cercetător la centrul Ashmore, a susținut că președintele turc, Tayyip Erdogan, a implementat politici care au adus economia țării în prag de colaps. O situație similară a avut loc și în Venezuela.

cumpara masina cu bitcoin

Dacă istoria se va repeta, chiar dacă guvernul va încerca să promoveze criptomoneda băncii centrale, sunt șanse mari ca populația să nu fie prea deschisă la idee. În Venezuela, de exemplu, cetățenii preferă Bitcoin sau alte criptomonede pentru plăți și investiții.