Compania IBM Research a anunțat o colaborare cu compania ameriană Hello Tractor pentru a implementa noile tehnologii în agricultura din Kenya. Este vorba despre utilizarea blockchain, Internet of Things (IoT) și Inteligență artificială în eficientizarea afacerilor agricole.

În prezent, Hello Tractor are o platformă mobilă care facilitatează coordonarea utilajelor și distribuirea de informații. IBM Research va integra o serie de instrumente avansate ce vor permite simplificarea activităților de cultivare, vor ajuta la predicții cu impact economic și vor oferi inclusiv informații despre reglementările guvernamentale pentru investiții din Kenya.

Printre instrumentele integrate se numără un sistem blockchain ce va permite coroborarea informațiilor provenite de la membrii rețelei. Aceste date și cele provenite din sistemul IoT vor fi stocate în IBM cloud.

De asemenea, va fi implementată unealta agribusiness bazată pe Inteligență artificială Watson Decision Platform for Agriculture.

Noul sistem Hello Tractor

practic va reprezenta un fel de ”portofel digital pentru agricultori” care va avea capacitatea de a transmite instant date între toți membrii unei anume rețele de afaceri.

Proiectul pilot dorește să eficientizeze un ansamblu de procese din industria de agricultură, îmbunătățind rezultatele obținute atât în materie de producție, cât și din punct de vedere financiar. De exemplu, utilizatorii platformei vor putea obține estimări ale recoltelor individuale, vor putea realiza managementul flotelor de utilaje și vor beneficia de soluții de mentenanță predictivă.

În plus, platforma va putea compila portofoliul de credit al fermierilor și deținătorilor de utilaje. De asemenea, va oferi informații despre reglementările guvernamentale și modificările ale acestora mult mai rapid.

Potrivit IBM, Africa sub-sahariană se confruntă în prezent cu o criză de producție a alimentelor. Utilajele performante sunt folosite în mai puțin de 20% dintre recoltele din regiune, ceea ce scade semnificativ eficiența afacerilor agricole. Cantitate de alimente necesară este în continuă creștere, deoarece populația din regiune se mărește, în medie, cu 11 milioane de locuitori pe an.

Mai mult, în jur de jumătate dintre fermieri pierd anual cantități însemnate din recolte din cauza plantărilor făcute în condiții nepotrivite.

Autoritățile naționale din Africa au început să apeleze la diverse soluții blockchain și IoT pentru a îmbunătății activitatea din domeniul agriculturii. De exemplu, la începutul acestui an, guvernul din Etiopia a inițat o colaborare cu Cardano pentru implementarea tehnologiei blockchain în industria agritech a țării.