IBM a obținut un patent bazat pe tehnologia blockchain și Internet of Things ce implementează o rețea de dispozitive autonome. Așa numita Telemetrie autonomă decentralizată peer-to-peer (ADEPT) este un proiect lansat în 2016 împreună cu compania Samsung.

ADEPT utilizează protocolul blockchain ca bază pentru o rețea de dispozitive. Acestea ar urma să fie capabile de auto-diagnostic și reparații sau adoptarea de soluții de eficientizare a procesului.

În acest context, IBM explică că brevetul se referă la dispozitivele de autoservire ce pot spori eficiența unui sistem descentralizat. Ele pot evalua ca și automatiza soluții pentru o serie de situații, cum ar fi

“auto-diagnosticarea, anticiparea defecțiunilor echipamentelor și anticiparea nevoilor de servicii”.

Documentația depusă explică de ce IBM a optat pentru utilizarea tehnologiei blockchain:

“Controlorii IoT sunt adesea centralizați […] [cu] furnizori de soluții IoT [oferind] soluții brevetate care urmează arhitecturi centralizate similare”, însă o arhitectură descentralizată poate oferi costuri și eficiență operațională mai mare.

Conform brevetului

bucla autonomă de auto-întreținere ar funcționa permițând unui prim dispozitiv ADEPT să se conecteze la una sau mai multe dispozitive conectate “pe bază de consens”.

Primul dispozitiv are astfel posibilitatea de a

“determina nevoile de service bazate pe informațiile de diagnostic puse la dispoziție de ceilalți participanți din rețea.”

Brevetul continuă să contureze și alte funcționalități, ca parte a sistemului IoT descentralizat, în care dispozitivele se vor angaja în servicii de auto-service controlate

“bazate pe tranzacții de încredere fundamentale IoT într-un sistem peer-to-peer și descentralizat”.

Aceste funcționalități ar putea include mesageria peer-to-peer, distribuirea partajată a fișierelor și coordonarea autonomă inter-dispozitiv pentru a “negocia contracte de servicii între parteneri comerciali” – acestea fiind dispozitive autonome ADEPT în rețea și furnizori de servicii conexe.

IBM și-a diversificat în mod constant aplicarea tehnologie blockchain în mai multe domenii. De exemplu, recent au obținut un alt patent care exploatează tehnologia pentru a rezolva problemele legate de protejarea datelor și securizarea dronelor.

Un nou raport publicat la sfârșitul lunii august indică faptul că IBM se află în competiție pentru primul loc ca număr de patente în Statele Unite.

În prezent, poziția este ocupată de gigantul chinez de comerț electronic Alibaba. Acesta deține 90 de patente față de IBM cu doar 89.