În timp ce unele țări exercită presiuni asupra investitorilor și percep impozite pentru veniturile obținute din criptomonede, alte au o abordare diferită. Unele administrații au optat pentru a promova adopția cripto și a sprijini inovația financiară. Această abordare s-a manifestat printr-o legislație mai prietenoasă și lipsa de obligații fiscale pentru tranzacțiile cu active digitale.

Impozitele pe veniturile din criptomonede

În estul Europei, Belarus este considerată cea mai prietenoasă jurisdicție cripto. O lege adoptată în 2018 prevede că tranzacțiile cu criptomonede sunt considerate investiții personale și nu sunt impozitate.
Scopul principal este de a sprijini dezvoltarea economiei digitale și a inovației în domeniul fintech.

O abordare similară o are și Slovenia, dar scutirea de impozite se aplică doar persoanelor fizice. Firmele care se ocupă cu tranzacționarea de criptomonede trebuie să plătească impozite pe venit.

Germania are o categorie separată privind impozitarea monedelor digitale, deoarece le consideră drept bani privați. Orice criptomonedă deținută de peste un an este scutită de taxe, indiferent de sumă. Dacă activele sunt deținute mai puțin de un an, impozitul pe câștigurile de capital generate de vânzare nu se aplică, atâta timp cât suma nu depășește 600 de euro (692 USD).

Companile din Germania trebuie să plătească în continuare impozite pe profit pentru câștigurile din criptomonede, la fel ca în Slovenia.

TradingView – Aliatul tau in trading!

Guvernul așa-numitei „Insule Blockchain”, Malta, recunoaște Bitcoin „ca unitate de cont, mijloc de schimb sau depozit de valoare”. Rezidenții nu plătesc impozit pe câștigurile de capital în cazul investițiilor de lungă durată în criptomonede. Cu toate acestea, se aplică impozitele pe profit pentru firme, care variază între 0 și 35%.

Elveția a optat pentru un sistem de scutire de impozite pentru profiturile obținute din criptomonede. Această regulă se aplică însă investitorilor profesioniști, iar contravaloarea criptomonedelor deținute este inclusă în evaluarea anuală pentru ”taxa pe bogăție”.

Portugalia are unul dintre cele mai favorabile regimuri fiscale din lume în ce privește criptomonedele. Veniturile obținute în acest mod de către persoane fizice au fost scutite de taxe din 2018. Companiile care acceptă criptomonede ca plată pentru bunuri și servicii sunt supuse impozitului pe venit.

În regiunea asiatică, Malaezia și Singapore nu percep impozit pe profit pentru tranzacțiile cu criptomonede realizate de persoanele fizice. Monedele digitale nu sunt considerate active sau valute de către autorități, dar companiile care le folosesc trebuie să plătească impozit pe venit.

Stai conectat in lumea digitala!

Hong Kong aplică impozitele în mod diferit în funcție de tipul de tranzacție, similar cu Germania și Malta. Investițiile pe termen lung nu sunt impozitate.

Cea mai prietenoasă regiune când vine vorba de impozitele pe veniturile din criptomonede este Bermuda, care este cunoscută drept un ”rai fiscal”. Nu se percep impozite de niciun tip, iar populația poate plăti taxele locale inclusiv cu criptomonede. În octombrie 2019, Bermuda a devenit primul guvern care a acceptat plăți pentru impozite, taxe și alte servicii guvernamentale folosind criptomoneda stabilă USDC.