Legile din Costa Rica permit plata parțială a salariilor în criptomonede, atâta timp cât salariul minim este acoperit cu valută fiat.

Sistemul de reglementare existent acceptă completarea salariilor cu diferite tipuri de bunuri care pot fi folosite ca mijloc de plată. Criptomonedele intră la acestă categorie, în conformitate cu analizele experților legali.

”Acesta este un trend cu potențial mare în Costa Rica”, declara avocatul Rolando Perlaza, partnener în cadrul firmei Nassar Abogados.

”Acest tip de plată nu va înlocui complet valutele tradiționale, însă poate deveni un sistem de bonusuri pentru angajați. Ei au posibilitatea de a accepta monedele digitale ca plată pentru serviciile oferite, în conformitate cu articolul 166 din Codul Muncii”

explică Perlaza.

În octombrie 2017, Banca Centrală Costa Rica emitea o directivă care stabilește functionarea monedelor digitale în afara sistemului bancar național. Astfel realizarea de tranzacții cu criptomonede devine o ”opțiune limitată”.

De asemenea, directiva avertizează utilizatorii că trebuie să fie dispuși să își asume riscurile asociate cu acest sistem de tranzacționare.

Cu toate acestea, în ultimii ani, rata de adopție a criptomonedelor de către comercianții și firmele locale este în creștere constantă. Multe hoteluri și companii care activează în sectorul turistic acceptă criptomonedele ca metodă de plată. Există inclusiv două ATM-uri cripto în capitala San Jose și în Dominical.

Legile din Costa Rica

oferă condiții favorabile pentru derularea de activități asociate minării de criptomonede. Asta si datorită costurilor reduse facilitate de energia electrică regenerabilă.

”Centrul nostru de minerit criptomonede din Costa Rica utilizează opțiuni de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară și eoliană. Credem că energia regenerabilă trebuie să fie o parte esențială a oricărui proiect legat de cripto. Această abordare ecologică este bună atât pentru noi, cât și pentru planetă și face ca noile oportunități de afaceri să fie și mai bune […] Criptomonedele și-au făcut loc pe piața din Costa Rica și sunt primite cu entuziasm”

a declarat Daniel Yepez, fondatorul companiei SH Mining Technologies, specializată în servicii de minare în cloud.