Gary Gensler a ocupat funcția de director al Comisiei de Supraveghere a Tranzacțiilor cu Instrumente Financiare Derivate (U.S Commodity Futures Trading Commission – CFTC) în perioada 2009-2014, imediat după declanșarea crizei financiare mondiale.
În acestă calitate, el a avut un rol esențial în remedierea problemelor care au generat acestă criză. Ne referim în special la ceea ce privește reglementarea piețelor financiare clasice.
După perioada petrecută la CFTC, Gensler a devenit directorul financiar al campaniei prezidențiale pentru Hillary Clinton. În prezent este profesor în cadrul Massachusetts Institute of Technology – MIT.
În cadrul Inițiativei cu privire la Monedele Digitale, Gary Gensler ține cursuri și seminarii despre tehnologia blockchain. S-a remarcat de-a lungul ultimilor ani ca unul dintre cei mai importanți promotori ai acestei industrii.
Într-un interviu recent acordat Wall Street Journal, Gensler a confirmat că este de părere că tehnologia blockchain are un potențial imens. Asta deoarece imită natura distribuită și descentralizată a societății umane.
Cu toate acestea, experiența sa de pe piețele financiare îi oferă o perspectivă realistă asupra potențialelor probleme pe care o astfel de tehnologie emergentă le poate genera.
Gary Gensler
S-a oferit să acorde consiliere legată de reglementarea piețelor cripto pentru guvernul american, indiferent de orientarea acestuia. Face acest lucru deși în prezent nu mai este implicat în politică.
În cadrul conferinței blockchain organizată de MIT în aprilie 2018, Gensler a declarat că este esențial ca guvernul american să aducă claritate pe piața cripto. Acest lucru s-ar realiza prin reglementarea criptomonedelor populare și a tokenurilor lansate în cadrul ICO-urilor.
”SEC și celelalte autorități de reglementare trebuie să clarifice situația, deoarece majoritatea criptomonedelor operează în prezent în afara legilor americane”
a susținut acesta.
Într-o dezbatere ulterioară legată de statutul Ripple, Gensler a afirmat că XRP este ”un titlu de valoare neconform”. Aceasta se datorează modelului său de distribuție centralizată.
Săptămâna trecută, Gensler a fost unul dintre experții invitați să exprime un punct de vedere în cadrul audierii cu privire la criptomonede organizată de Congresul american. În cadrul declarațiilor, el a prezentat cinci motive care oferă tehnologiei blockchain posibilitatea de a face diferența în sectorul financiare.
În opinia sa, blockchain scade costurile și riscurile, oferă stabilitate și previne activitățile ilicite prin transparență dacă este reglementat corespunzător.
Asta relevă necesitatea ca SEC și CFTC să implementeze reguli clare, în special în privința platformelor de tip exchange. Totodată si pe piața ICO-urilor, care este în prezent inundată de fraude și înșelătorii.