Dezvoltarea monedei digitale planificată de People’s Bank of China (PBoC) continuă la viteză maximă. În conformitate cu sursele confidențiale ale CoinDesk, planul este ca aceasta să fie lansată înainte ca Libra să intre pe piață.

vinde bitcoin

O echipă dedicată de la Laboratorul de Cercetare a Valutei Digitale a băncii centrale dezvoltă acum sistemul într-un sediu separat, cu acces restricționat. Aparent, activitatea a fost accelerată de la începutul verii, când Facebook a lansat whitepaper-ul Libra.

Proiectul cripto ce are sprijinul Facebook și al altor 28 de companii majore a alarmat guvernele din întreaga lume. După primele momente de panică, unii economiști, precum guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, au ajuns la concluzia că soluția este ca băncile centrale ar trebui să adopte conceptul de monedă digitală la nivel global.

China pare însă să aibă un avans în acest sens, deoarece lucrează deja la o monedă digitală centralizată.

Zvonuri neconfirmate despre data lansării

Conform unui raport din 4 septembrie publicat de agenția de presă China Daily, „testarea în sistem închis” pentru moneda digitală a băncii centrale (CBDC) a început deja. Testele simulează scenarii de plată care implică „unele instituții comerciale și neguvernamentale”.

Dacă lucrurile merg bine, proiectul ar putea fi lansat mai devreme decât Libra, care vizează prima jumătate a anului 2020, a raportat China Daily anterior.

Forbes a raportat săptămâna trecută că șapte organizații majore, ce includ patru bănci comerciale de stat din China, precum și gigantii fintech Alibaba, Tencent și Union Pay vor fi primele organizații care vor primi CBDC.

La câteva ore după raportul Forbes, publicațiile chineze Tencent News și Sina au spus că informațiile prezentate sunt „speculații inexacte”, citând persoane apropiate de banca centrală.

Până în prezent, nu au fost publicate declarații oficiale despre subiect, iar participanții au semnat contracte de confidențialitate.

Moneda digitală chineză – Posibilă lansare inițială în Shenzhen

Publicația chineză Global Times a declarat săptămâna trecută, citând surse din industrie familiarizate cu problema, că moneda digitală chineză va fi lansata inițial în regiunea Shenzhen. Aceasta este zona economică unde companiile locale, inclusiv Tencent și instituțiile financiare de stat, cercetează cadre tehnice pentru a sprijini dezvoltarea CBDC.

Laboratorul de cercetare în monedă digitală al PBoC a lansat anterior o entitate numită Shenzhen Fintech Research Institute, dedicat dezvoltării proiectelor fintech și de monedă digitală.

Institutul a angajat de asemenea diverși experți tehnici, inclusiv arhitecți blockchain și specialiști în criptografie, care vor lucra în Shenzhen și Beijing.

Laboratorul de cercetare în monedă digitală al PBoC a depus peste 50 de cereri de brevet pentru a detalia designul potențial al yuanului digital susținut de stat.

Pe baza acestor brevete, moneda digitală chineză va presupune un sistem de tranzacții peer-to-peer, dar va elimina cele mai multe caracteristici ale anonimității și descentralizării criptomonedelor.