Asus, una dintre cele mai mari firme producătoare de plăci video, anunţă că va produce modele noi, dedicate mineritului de criptomonede. Compania din Taiwan a anunţat noile modele pentru minerit, Mining RX 470 şi Mining P106.

Acestea vor fi mai eficiente din punct de vedere energetic şi vor rezista mai bine la temperaturile mari degajate în timpul mineritului. Chiar dacă nu a fost comunicat în mod expres acest lucru, noile GPU-uri se adresează mai mult minerilor de ethereum. Pentru bitcoin, în comparaţie, mineritul se poate realiza acum doar cu ajutorul dispozitivelor ASIC.

Mineritul criptomonedelor este un proces prin care blocurile de tranzacţii sunt adăugate la Blockchain. Când se întâmplă acest lucru, sistemul emite monede noi care sunt acordate minerilor drept recompensă pentru munca depusă. Aceştia au parte de profit în situaţia în care costul electricităţii este mai mic decât venitul provenit din vânzarea criptomonedelor.

Conform comunicatului emis de Asus, noile plăci “au fost fabricate special pentru minerit şi dezvoltă capacităţi maxime de mega hash la costuri minime.”

Creşterea numărului de mineri a dus la situaţia în care magazinele nu mai au pe stoc plăci video. Un miner declara recent că nu doar magazinele normale de PC-uri se confruntă cu această problemă, ci şi site-urile mari, cum ar fi Amazon sau eBay.

Ne aflăm într-o situaţie similară cu aceea din anul 2014. Și atunci mineritul altcoinurilor produs o criză pe piaţa plăcilor video. Şi atunci preţurile au întrecut limitele, iar stocurile erau goale.
Cu excepţia acestor neajunsuri, datele statistice ale reţelei ethereum sugerează că puterea de hash va crește în timp. Conform site-ului etherchain.org, dificultatea reţelei aproape că s-a triplat în ultimele două luni.
Modelul de placă RX 470 va fi disponibil în întreaga lume, conform declaraţiilor companiei Asus. Celălalt model, Mining P106 va fi lansat doar în China şi în Europa de Est, la începutul lunii iulie.

Sursa – Coindesk