Au fost înregistrate 298.728 de cazuri, în care victimele au pierdut în total 1.33 miliarde de dolari. Infractorii cibernetici au furat şi 28.3 milioane de dolari în criptovalută.

La data de 22 iunie, FBI a prezentat un raport anual de activitate pentru 2016. În cadrul raportului au fost expuse rezultatele analizelor efectuate de departamentul de Crime Online (IC3). Se estimează însă că numărul atacurilor este mult mai mare. Conform unor studii efectuate de Departamentul de Justiţie din S.U.A., doar 15% din victime se adresează poliţiei.

FBI a analizat multe subiecte fierbinţi legate de fraudele pe Internet raportate în 2016. De exemplu, în cazurile în care au fost compromise căsuţele de email, hackerii au obţinut 360 milioane de dolari de la victime. Acest tip de fraudă este cel care a adus cele mai mari prejudicii.

Ţintele preferate ale atacatorilor sunt companiile cu parteneri internaţionali

Atacurile ransomware sunt de asemenea printre preferatele infractorilor cibernetici. În aceste cazuri, ţintele hackerilor sunt dispozitivele electronice, în special PC-urile şi laptopurile. Acestea sunt infectate cu programe malware care blochează accesul la datele de pe unităţile de stocare.

Ulterior, pentru a recâştiga accesul la propriile computere, victimele trebuie să plătească răscumpărări. Conform raportului FBI, în cele mai multe cazuri se solicită plăţi în criptomonede.
În anul 2016, IC3 a identificat 2673 de plângeri legate de atacuri ransomware. Pierderile sunt estimate la 2.4 milioane de dolari.

Alt tip de fraudă des întâlnit a fost acela în care hackerii jucau rolul unor angajaţi de la departamentul de suport tehnic. În aceste cazuri victimele au pierdut 7.8 milioane de dolari. Hackerii îi convingeau pe oameni că sunt angajaţi ai firmelor de software, ai companiilor de cablu sau de Internet. După ce victimele le ofereau acces remote la dispozitive, infractorii începeau să opereze. Multe companii, printre care şi Microsoft şi Mozilla şi-au alertat clienţii pentru a nu cădea pradă acestor fraude.

Milioane de dolari pierduți definitiv

IC3 a înregistrat 17.146 cazuri de escrocherii care s-au concretizat în pierderi de 15 milioane de dolari. În aceste cazuri, hackerii solicitau bani victimelor, sub ameninţarea că le vor publica diverse informaţii sensibile. Agenţia a mai identificat diverse forme de ilegalităţi online, cum ar fi atacuri de tip DoS, asasini plătiţi, şantajuri sexuale, furturi de date, etc. Conform FBI, infractorii solicită deseori plăţi în criptovalute, întrucât acestea le conferă o siguranţă sporită, sunt uşor de transmis şi greu de urmărit.

Comparativ cu anul anterior, în 2016 numărul fraudelor cibernetice a crescut cu 3.7%. Pierderile suferite de victime au fost şi ele mai mari cu 380 de milioane de dolari. Cu excepţia S.U.A., un Top 5 al ţărilor cu cel mai ridicat nivel de crime online arată astfel: Canada (3722 cazuri), India (2188 cazuri), Marea Britanie (1509 cazuri), Australia (936 cazuri) şi Franţa (568 cazuri). În S.U.A., cele mai multe victime sunt din California (39.547), apoi urmează cele din Texas (21.441) şi Florida (21.068).

FBI a comparat de asemenea şi vârstele persoanelor care au fost atacate. Astfel, victimele de peste 60 de ani au avut cele mai mari prejudicii (339 milioane de dolari). Tot acestea reprezintă şi cele mai des întâlnite cazuri (55.043). Cei cu vârste între 30 şi 39 de ani au fost pe locul 2 în topul preferinţelor hackerilor (54.670 cazuri înregistrate). Pierderile suferite de aceste victime se ridică la 190 de milioane de dolari. Ultima categorie vizată de atacatori este cea a tinerilor sub 20 de ani. Doar 10.004 cazuri au fost raportate de tineri, iar prejudiciile au însumat 6.7 milioane de dolari.

Sursa – Bitcoinmagazine