Portul Valencia, unul dintre cele mai aglomerate din Spania, a anunțat crearea unui “port inteligent”, care va utiliza tehnologia blockchain și big data.

Jose Garcia De La Guia, responsabil de punerea în aplicare a noilor tehnologii în Administrația Portuară din Valencia, a făcut anunțul pe site-ul oficial al portului. El a declarat că că blockchain este o opțiune bună pentru îmbunătățirea logisticii nu numai în Valencia, ci și în multe dintre porturile internaționale:

“Începând cu portul Valencia, oferim blockchain ca o opțiune strategică pentru a asigura transparența lanțului logistic, de la capăt la cap, care merge mai departe decât portul nostru în sine. Aceasta înseamnă că intenționăm să aplicăm tehnologiile cloud nu numai cu partenerii noștri din Comunitatea de Sisteme Portuare, dar și cu celelalți parteneri internaționali.”

De La Guia a afrimat, de asemenea, că blockchain va contribui la crearea de “porturi fără documente”, la optimizarea resurselor la nivel mondial, la reducerea timpului petrecut în întreținere și la reducerea costurilor.

Inițiativa a fost prezentantă în cadrul conferinței Smart Ports & Chain Technologies

desfășurată săptămâna aceasta în orașul olandez Rotterdam, la care au participat oficialii din portul Valencia, precum și reprezentanții din Anvers (Belgia) și Algeciras (Spania). Compania daneză Blockchain Labs for Open Collaboration a participat, de asemenea,  la eveniment.

Blockchain este utilizată pe scară largă de porturile internaționale pentru îmbunătățirea logisticii. De exemplu, cel mai mare operator portuar din Marea Britanie, Associated British Ports(ABP), va participa în curând la transporturile pilot folosind soluții descentralizate. Danemarca și-a dezvăluit planurile de a pune în aplicare tehnologia blockchain pentru registrele locale de nave. De asemenea, o filială a porturilor Abu Dhabi a lansat de asemenea o rețea blockchain care să gestioneze procesele logistice interne.

Spania rămâne una dintre țările care s-a arătat interesată să implementeze tenologia blockchain în numeroase industrii și domenii. De exemplu, comunitatea spaniolă din Aragon a anunțat recent că va pune în aplicare blockchain în administrația publică. Catalonia este, de asemenea, interesată de utilizarea soluțiilor descentralizate pentru a rezolva problemele sociale.