Președintele CFTC a declarat că tehnologia blockchain ar fi putut ajuta autoritățile în gestionarea crizei financiare din 2008. Comentariile au fost făcute la o conferință pe teme financiare ce a avut loc în Italia.

Concluzii din experiență personală

În timpul crizei, Giancarlo ocupa funcția de director executiv în companiei Wall Street GFI group. Compania se ocupa de swapuri pe riscul de credit și a fost situată chiar în “epicentrul riscului”.

Oficialul CFTC a subliniat că tehnologia blockchain ar fi făcut o diferență enormă pentru autoritățile de reglementare.

”Dacă ar fi avut acces la registrele de tranzacționare în timp real ale băncilor mari din Wall Street, în loc să încerce să adune date fragmentate pentru a recrea portofolii complexe și individuale de tranzacționare, răspunsul autorităților ar fi putu fi mult mai rapid”.

De asemenea, alte tehnologii moderne precum calculul cognitiv ar fi putut fi utilizate pentru a identifica mai repede anomaliile.

Noile tehnologii pot ajuta la gestionarea piețelor financiare

“Pe scurt, ce diferență ar fi făcut-o cu un deceniu în urmă dacă tehnologia blockchain, chiar și sub forma unor registre publice cu acces restricționat, ar fi fost accesibilă autorităților de reglementare. Toate informațiile cu privire la operațiunile cu derivative de pe Wall Street ar fi putut reprezenta fundația informațională pentru reacțiile autoritățile la situația de criză. Cel puțin, ar fi permis cu siguranță o intervenție de reglementare mult mai rapidă. Mai bine informată și mai calibrată, în loc de răspunsul dezorganizat care, din nefericire, a urmat”.

Președintele CFTC a declarat de asemenea că blockchain are posibilitatea de a avea “un impact amplu și durabil” asupra diferitelor aspecte ale sectorului financiar. De asemenea, poate contribui la economii considerabile. Giancarlo a subliniat că unele studii au estimat că blockchain ar putea duce la economii de până la 20 miliarde de dolari până în 2022 în costurile de infrastructură și operaționale anuale.

El a declarat că ceea ce face ca această eră a inovării tehnologice financiare să fie atât de dificilă este că dezvoltarea noilor tehnologii digitale și a modelelor de afaceri are loc în contextul unor cadre de reglementare depășite.