Cel mai mare producător de diamante din lume, compania Alrosa din Rusia, a anunțat că s-a alăturat proiectului blockchain Tracr creat de gigantul De beers.

Alrosa este considerat cel mai mare producător de diamante brute în termeni de carate, la nivel mondial. De Beers este cea mai mare rețea de distribuție de diamante din lume. Împreună, cele două firme asigură aproximativ jumătate din oferta mondială.

În trimestrul trei al anului 2018, vânzările de diamante brute ale firmei au crescut cu 12% față de anul precedent. Acestea au ajuns la 949 milioane dolari, chiar dacă vânzările în carate au scăzut.
Proiectul Tracr a fost lansat în luna ianuarie. Își propune să îmbunătățească transparența și încrederea consumatorilor în lanțul de distribuție a diamantelor.

Soluția funcționează prin crearea unui certificat digital pentru fiecare diamant care înregistrează atributele cheie și tranzacțiile. Datele sunt stocate imutabil pe blockchain. Se permite astfel cumpărătorilor să verifice dacă diamantele achiziționate sunt naturale și provin din zone fără conflicte.

Ultimul termen se referă la o preocupare specifică industriei în ceea ce privește “diamantele de conflict”. Ele sunt cunoscute sub denumirea de “blood diamonds”. Acestea sunt diamante netăiate ce au fost exploatate într-o zonă de război și care au fost tranzacționate ilicit pentru a finanța conflictele armate.

Directorul executiv al Alrosa, Serghei Ivanov, a declarat pentru Mining Weekly că mișcarea companiei de a se alătura pilotului a fost motivată de convingerea că cooperarea industriei este necesară pentru un “scop comun”.

Inițiativa blockchain Tracr

este proiectată să completeze regulamentele și schemele existente care deja funcționează pentru a încuraja încrederea industriei în proveniența și calitatea diamantelor. Printre acestea se numără Schema de certificare a Procesului Kimberley, Sistemul global de garanții al Consiliului Diamond și Codul de practici Responsabile ale Consiliului Producătorilor de Bijuterii.

Tracr a fost dezvoltat de De Beers în colaborare cu alți lideri din industrie. Printre acestia se numără Diacore, Diarough, KGK Group, Rosy Blue NV și Venus Jewel. De Beers a implementat cu succes soluția blockchain pentru a urmări 100 de diamante cu valoare ridicată în luna mai.

În aceeași lună, Signet Jewelers, cel mai mare retailer de bijuterii cu diamante din lume, s-a alăturat inițiativei pilot Tracr. Platforma se va lansa oficial în acest an, deși nu este încă anunțată o dată exactă.

De asemenea, în mai, Alrosa a încheiat un parteneriat cu KGK Diamonds pentru a lucra cu start-up-ul blockchain D1 Mint pentru a tokeniza diamantele. Proiectul are drept scop lărgirea atractivității pietrelor prețioase ca și clasă de investiții și a stimula creșterea cererii pe piață.