Doi profesori de economie de la Universitatea Yale au publicat recent o lucrare în care susțin importanța investițiilor în criptomonede.

Profesorii Yukun Liu și Aleh Tsyvinski au publicat analiza „Riscurile și rentabilitatea criptomonedelor”, în care subliniază valoarea acestei clase de active. Principalul argument al profesorilor este că acestea au o evoluție distincă față de activele financiare tradiționale. Acest lucru face ca prețurile să nu fie afectate de factorii macroeconomici ce influențează economia.

Conform economiștilor de la Yale, criptomonedele reprezintă o parte importantă ale unui portofoliu diversificat.

„Am stabilit că raportul risc-rentabilitate a criptomonedelor (Bitcoin, Ripple și Ethereum) este diferită de cea a acțiunilor, monedelor și metalelor prețioase. Criptomonedele nu au nici o expunere la cei mai comuni factori macroeconomici ce afecteză piețele bursiere”,

notează ei.

Riscurile și rentabilitatea criptomonedelor pe termen mediu si lung

Conform celor doi economiști, Bitcoin ar trebui să reprezinte 6% din portofoliile de investiții.

În plus, Liu și Tsyvinski consideră că, în ansamblu, criptomonedele pot face mai mult pentru portofoliile investitorilor decât să îi protejeze de volatilitatea de pe piețele tradiționale. Ei au subliniat că, de-a lungul timpului, Bitcoin și alte criptomonede majore au înregistrat creșteri substanțiale de preț. Ei se așteaptă ca această tendință să continuie pe temren mediu și lung:

„În mod specific, am determinat că există perioade de momentum puternic de-a lungul timpului și că atenția investitorilor prognozează randamente masive pentru criptomonede… Randamentul criptomonedelor poate fi prezis de doi factori specifici piețelor sale – impulsul și atenția investitorilor.”

Adoptia ecosistemului crypto – Retrospectiva anului 2019

Așadar, în opinia economiștilor Yale, prețurile criptomonedelor ar putea înregistra o creștere semnificativ mai mare dacă sunt capabile să își mențină ritmul și să continuie să acapareze atenția investitorilor.

CryptoZZ