Recent, cercetătorii de la Colegiul Universitar al Londrei au publicat o lucrare despre patternurile descoperite în adresele ecranate și neecranate cu zcash. Când utilizatorii trec de la un tip de adresă la alta, gradul de anonimizare este mai nesigur. Echipa concluzionează că deși tranzacțiile zcash pot să fie private, este de asemenea posibil să diminuezi anonimitatea dacă utilizatorul își formează anumite obiceiuri de folosire.

Sarah Meiklejohn, Mary Maller, George Kappos și Haaroon Yousaf de la Colegiul Universitar al Londrei au publicat o lucrare numită „O analiză empirică a anonimității zcash”, care a descoperit că anumite obiceiuri pe care utilizatorii le au atunci când se folosesc de criptomonedă pot să diminueze trusa de anonimitate. Esențialmente, tranzacțiile zcash pot să fie folosite în mod privat (prin adresele ecranate) și în mod complet transparent (prin adresele neecranate). Utilizatorii care își mută fisele înainte și înapoi între tranzacții ecranate și neecranate s-ar putea să piardă în parte anonimitatea pe care și-au dorit-o.

„Investigăm toate aspectele anonimității în tranzacțiile zcash, de la tranzacțiile transparente la interacțiunile cu și în interiorul principalei funcționalități de anonimitate, un pool ecranat care se comportă ca trusă de anonimizare pentru utilizatorii care își doresc să cheltuie fisele anonim”, explică lucrarea cercetătorilor.  „Am concluzionat că deși este posibil să folosim zcash în mod privat, este posibil și să diminuăm trusa de anonimitate în mod considerabil, dezvoltând o heuristică simplă bazată pe obiceiurile de utilizare identificabile.”

Fondatorul zcash spune că lucrarea este profundă

Cercetătorii au concluzionat că în cele din urmă, pentru ca zcash să își păstreze în totalitate caracteristicile de anonimitate, toate tranzacțiile trebuie să aibă loc în poolul ecranat. Altfel, studiul subliniază că rețeaua zcash trebuie să crească semnificativ utilizarea poolurilor ecranate. Pe 8 mai, fondatorul zcash, Zooko Wilcox și directorul de marketing Josh Swihart au spus despre lucrare că este una „profundă”. Mai mult, membrii echipei zcash au explicat că a fost lansată o analiză similară cu doar câteva luni în urmă, care a descoperit cam același lucru.

„Această lucrare arată diferitele metode prin care poți să străpungi vălul de anonimitate dacă tu, sau alți oameni cu care tu tranzacționezi, mutați banii dintr-o adresă transparentă într-una ecranată iar apoi mutați o parte din acei bani înapoi într-o adresă transparentă diferită. O analiză asemănătoare a fost publicată acum câteva luno. Totuși, această lucrare de cercetare include noi tehnici care pot, heuristic, să facă legătura între patternurile de tranzacții de la neecranate la ecranate la neecranate”, a venit răspunsul lui Swihart și Wilcox.

Este important să înțelegem cam câtă anonimitate se pierde atunci când folosești adrese ecranate ca mecanism în trecere. Nu este recomandată metoda. În schimb ,este bine să îți stochezi zcash-ul într-o adresă ecranată. Atunci când plătești cuiva, e bine să trimiți zcash din adresa ta ecranată în adresa ecranată a destinatarului. Dacă tranzacționezi zcash în acest fel, rezultatele lucrării nu se aplică iar anonimitatea tranzacțiilor se menține.

Utilizatorii zcash pe rețelele sociale și pe forumuri ca Reddit nu au părut foarte dați peste cap după ce lucrarea a fost publicată. Un utilizator zcash scria pe 11 mai:

„Am citit lucrarea originală. Nu cred că e vreo diferență când toate tranzacțiile sunt ecranate, adică direcția în care ne îndreptăm oricum. Mai mult, nimeni nu te oprește să folosești acum mai multe adrese ecranate.”