Banca Centrală din Zimbabwe a emis Circulanta Instituțiilor Bancare Nr. 2/2018: Monede Virtuale, care interzice orice activitate cu criptomonede în țara africană. Afacerile care lucrează cu monede descentralizate au 60 de zile la dispoziție să se conformeze.

Zimbabwe a interzis criptomonedele

Zimbabwe a interzis criptomonedele – Circulanta a fost emisă pe 11 mai. Banca centrală a țării, Banca de Rezerve din Zimbabwe, a prezentat punctual șapte aliniate prin care comandă închiderea tuturor activităților cripto în națiunea din sud-estul africii. Făcând referire la două circulare de acum trei ani, notificarea explică faptul că din nou își îndreaptă atenția către riscurile pe care le implică monedele virtuale. Se vorbește despre o

„nevoie de a asigura aderența strictă la administrarea sănătoasă a riscurilor. Din cunoștințele noastre, schimburile mari care operează pe teritoriul țării sunt Bitfinance (Private), Limited (Golix) și Styx24. Golix a mers până la a instala un automat de bitcoin prin care să se poată facilita tranzacțiile bitcoin.”

Într-adevăr, cei de la Golix au instalat luna trecută un BTM și au vorbit despre cum de când au pus aparatul în mall-ul local, „mulți oameni au venit și numai să se uite la el, să pună mâna”, spunea reprezentativul Golix, Tawanda Kemobo. „Cel puțin 10-20 de oameni intră în fiecare zi de când l-am lansat.”

Mulți au considerat că bitcoinul este o mană cerească pentru populația din Zimbabwe, țara cu moneda națională cea mai lovită de inflație din lume și din istoria financiară. Zimbabwe are o criză acută de lichiditate, așadar este și greu și scump și ilegal să cumperi dolari americani, ceea ce a deschis o piață neagră pe care se cumpără valută.

În toamna anului trecut, alt purtător de cuvânt Golix a insistat că „este mai multă cerere decât ofertă de bitcoini pe piață. Interesul pentru bitcoin a crescut, pentru că oamenii nu mai pot să trimită bani în afara țării sau să plătească tranzacțiile internaționale folosind băncile formale. Oamenii au trebuit să caute alternative, iar bitcoinul a fost o soluție utilă, care poate să fie folosită pentru a cumpăra bunuri pe Amazon sau să plătească pentru vehicule de la furnizorii internaționali și traderi.”

Un guvern cunoscut pentru decizii financiare fără noimă se teme fără ironie de criptomonedă

Faimoasă pentru hiperinflația de mii de procente, banca centrală din Zimbabwe se teme, fără nici un fel de ironie, de felul în care „autoritățile financiare din întreaga lume au identificat pericolele și riscurile aduse de monedele vrtuale stabilității financiare, care includ riscul de a înregistra pierderi din cauza volatilității de preț, furt sau fraudă, spălare de bani și alte activități infracționale. Mai mult, criptomonedele pot să fie folosite pentru a facilita evaziunea fiscală dar și externalizarea fondurilor, violând legislația țării.” Drept urmare, banca centrală din Zimbabwe a interis criptomonedele și toate tipurile de operațiuni cu acestea.

Ordinul le cere „tuturor instituțiilor financiare să se asigure că nu folosesc, tranzacționează, dețin sau fac trading în orice fel cu monedele virtuale, să se asigure că nu oferă servicii bancare ca să permită oricărei persoane sau entități să lucreze cu monede viruale, să iasă din relațiile cu schimburile de criptomonedă în termen de 60 de zile de la data publicării circulantei și să treacă la lichidarea și restituirea balanțelor conturilor.”

Înainte să folosească această formulare bizară, la finalul ordinului, sunt „sfătuiți în consecință” să țină cont că autoritatea monetară a țării va acoperi toate posibilele permutații pentru afacerile cripto. Interdicția include „menținerea conturilor, înregistrarea,  tranzacțiile, aranjamentele colaterale, lichidarea, remitențele, plățile și conturile, împrumuturile în baza monedelor digitale, acceptarea lor ca și colaterale, deschiderea de conturi la schimb, lucrul cu ele și transferul/recepția de bani în conturi care au legătură cu cumpărarea/vânzarea de monede digitale.”