Care este diferența dintre compania Ripple și criptomoneda ripple (XRP)? Mulți ar spune că nu este prea mare, ținând cont că firma deține o mare parte din fisele ripple și fondatorii săi sunt responsabili pentru crearea  monedei. Compania Ripple are însă altă idee, și este într-o misiune de separare a celor două ripple-uri – cel mic și cel mare – odată pentru totdeauna.

Vor să scape de ambiguități

De mai multe luni, cei de la Ripple au căutat să risipească ideea că ar fi responsabili de moneda XRP pe care o emit. Așa cum Prince s-a transformat la un moment dat într-un simbol, proiectul vrea să își transforme moneda într-un simbol și să rămână astfel. Asta în ciuda faptului că XRP este doar un ticker de criptomonedă derivat din cuvântul ripple, așa cum XMR este prescurtarea de la monero. Pentru a marca distincția, a fost propus un nou logo, care este curat, minimalist și care nu arată deloc ca cel de la Ripple.

Există chiar și un cont de Twitter administrat de comunitate pentru XRP, dar și un cont Github. Acestea explică:

„Pentru ca XRP să fie perceput ca monedă, are nevoie de propriul simbol. Așa cum avem simbolul de la dolari, $, XRP are nevoie de un semn universal care să denote unități de XRP. Logoul curent care este folosit funcționează excelent atunci când face referire la companie și nu ar trebui schimbat. Ar trebui însă creat un caracter care să reprezinte unitățile propriu-zise ale activului digital.”

Logoul final nu s-a hotărât încă, dar oricare ar fi versiunea la care se oprește comunitatea, o să arate foarte diferit de logoul curent pe care îl împart și compania și moneda.

De ce se face un brand nou?

Teoria este că firma caută să se distanțeze de criptomoneda omonimă pentru a o „desecuriza”. Probabilitatea ca XRP să fie o securitate, ținând cont că Ripple are majoritatea fiselor, este destul de puternică. În caz că XRP este clasificat ca securitate de către SEC, ar avea impact sasupra prețului și disponibilității la schimburile americane. Ținând cont de asta, are sens ca firma să pună accent pe distincția dintre companie și XRP. Este probabil să se lovească de probleme semnificative în a-i convinge pe oameni.

Semantică sau două lucruri diferite?

Argumentul pentru care compania și XRP sunt entități separate, conform reprezentanților firmei, se învârte în jurul faptului că registrul XRP este open source, așadar orice companie poate să se folosească de el în scopuri personale. Este adevărat, dar chiar și așa dezvoltarea din partea terților a fost rară și distanțată. Mare parte a propunerilor de cod au fost făcute de personalul din cadrul companiei. Dacă firma reușește cu succes să se separe de monedă, este posibil ca registrul XRP să devină mai atractiv pentru companiile care vor să îl utilizeze în scopuri personale. Pare totuși puțin probabil că registrul XRP o să devină un hyperledger al întreprinderii.

Așa cum spune criticul cripto Preston Byrne, noțiunea că „nu există legătură directă între Ripple și XRP” nu are sens. Legătura dintre cele două e scrisă pe tot siteul și chiar și pe platformele de știri din afara companiei. Pagina Wikipedia pentru Ripple arată că „rețeaua poate să opereze fără compania Ripple”, dovezile arată însă că ar avea probleme în a funcționa dacă compania ar ieși din schemă. Pentru început, operarea unui nod XRP cere permisiune de la serverele Ripple.com.

Cu 55 de miliarde de dolari blocați în seifurile companiei, cea mai ușoară metodă ca Ripple să scape de asocierea cu criptomoneda ar fi să ardă în masă sumele de XRP. Astsa nu ar arăta prea bine însă în balanța contabilă, așadar avem o campanie de schimbare de brand din ce în ce mai intensă.